”Det var den värsta tvåprismarknad jag varit med om”, konstaterade Freij. Transparens och långa kontrakt på tre till fem år är Freijs lösning.
–Under hösten 2013 rådde en väldigt speciell situation på svensk virkesmarknad. Listpriserna ändrade sig mycket marginellt, men däremot ökade påslagen och premierna kraftigt.
Det betydde att vissa skogsägare fått betalt efter listpriserna och betydligt mindre än de som fått rejäla påslag/bonusar eller tillägg. Tack vare Johan Freijs omfattande nätverk har han tillgång till stor information om den ”verkliga” marknaden.
–Ingen är vinnare på en sådan marknad som höstens. En kortsiktig vinst kanske för en del skogsägare. Men förlorarna i det långa loppet är den ordinäre skogsägaren och framför allt industrin. En sådan ”marknad” skapar inte trovärdighet utan bara oro. Ingen vet vilka priser som gäller och skogsägarna kommer att känna sig otrygga.
Men långa kontrakt kan ju innebära att en skogsägare går miste om högkonjunkturerna och de välbetalda rotposterna?
–Jo, men ett längre kontrakt kan också innebära vinster, om priserna sjunker. Den här typen av kontrakt kan säkert utvecklas med indexklausuler eller möjlighet att förhandla om när extrema förändringar uppstår, säger Johan Freij. Poängen är att långa kontrakt skulle skapa trygghet och det vinner alla på.
SKOGEN 2/2014