Värre barkborreangrepp än väntat

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Barkborreskador hösten 2019. Foto: Bengt Ek.
Skadorna av granbarkborre blev skyhöga även i år. Den förväntade minskningen uteblev, visar SLU:s inventering.

I år har granbarkborren angripit åtta miljoner kubikmeter gran,  vilket är lika mycket som i fjol.

Annons
Annons

– Det är mycket oroande att vi fortsatt ser de skyhöga nivåerna av skador. Nu behövs en större kraftsamling av alla aktörer för att bryta trenden, säger Kerstin Ström, som leder projektet Stoppa borrarna, i ett pressmeddelande från Skogsstyrelsen.
Enligt inventeringarna har granbarkborren dödad 4,3 miljoner kubikmeter gran i Svealand och 3,9 miljoner kubikmeter i Götaland.
– De största volymerna skadad skog är i Södermanland, Östergötland och Örebro län, säger Sören Wulff, SLU, som ansvarar för inventeringen.
Över 80 procen av den angripna skogen, eller 6,7 miljoner kubikmeter, stod kvar vid inventeringstillfället. Skogsstyrelsen tror att orsaken är svårigheter både att hinna med och att upptäcka vissa angrepp.
– Att stora volymer skadad skog inte avverkas i tid är ett stort problem eftersom många granbarkborrar då kommer att övervintra och orsaka mer skador under nästa år. Här måste vi inom skogssektorn rannsaka oss själva och utvärdera vad vi kan göra mer utifrån våra olika roller, säger Kerstin Ström.
Enligt Skogsstyrelsen visar detta hur svårt det är att förutsäga skadeutvecklingen efter kraftig torka. Det finns ett behov av fortsatt forskning, poängterar de.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Aska skyddar mot snytbagge

  Snytbaggar vill inte gnaga på skogsplantor som tagit upp ämnen från aska, visar ny forskning.
 • Annons
 • Tjäderärende prövas i Högsta domstolen

  Ett ärende rörande en avverkning som stoppades på grund av tjäder kommer att prövas av Högsta domstolen.
 • Klimatförändringar minskar kolbindning i regnskog

  ​​​​​​​Klimatförändringar kan minska regnskogens förmåga att binda koldioxid. Fotosyntesen i bladen fungerar sämre vid ökad hetta, enligt en ny avhandling från Göteborgs universitet.
 • Annons
 • Nytt nummer på gång!

  Vilken dag som helst får prenumeranterna SKOGEN 9/2022 i brevlådan – men redan nu finns nya numret tillgängligt i digital form. För både prenumeranter och alla andra. Temat den här månaden är Natur- och viltvård.
 • Forskarupptäckt kan göra träd torktåliga

  Vid studier av lignin gjorde forskare en upptäckt som kan användas för att göra träd mer motståndskraftiga mot torka.
 • Annons