Värre barkborreangrepp än väntat

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Barkborreskador hösten 2019. Foto: Bengt Ek.
Skadorna av granbarkborre blev skyhöga även i år. Den förväntade minskningen uteblev, visar SLU:s inventering.

I år har granbarkborren angripit åtta miljoner kubikmeter gran,  vilket är lika mycket som i fjol.

Annons
Annons

– Det är mycket oroande att vi fortsatt ser de skyhöga nivåerna av skador. Nu behövs en större kraftsamling av alla aktörer för att bryta trenden, säger Kerstin Ström, som leder projektet Stoppa borrarna, i ett pressmeddelande från Skogsstyrelsen.
Enligt inventeringarna har granbarkborren dödad 4,3 miljoner kubikmeter gran i Svealand och 3,9 miljoner kubikmeter i Götaland.
– De största volymerna skadad skog är i Södermanland, Östergötland och Örebro län, säger Sören Wulff, SLU, som ansvarar för inventeringen.
Över 80 procen av den angripna skogen, eller 6,7 miljoner kubikmeter, stod kvar vid inventeringstillfället. Skogsstyrelsen tror att orsaken är svårigheter både att hinna med och att upptäcka vissa angrepp.
– Att stora volymer skadad skog inte avverkas i tid är ett stort problem eftersom många granbarkborrar då kommer att övervintra och orsaka mer skador under nästa år. Här måste vi inom skogssektorn rannsaka oss själva och utvärdera vad vi kan göra mer utifrån våra olika roller, säger Kerstin Ström.
Enligt Skogsstyrelsen visar detta hur svårt det är att förutsäga skadeutvecklingen efter kraftig torka. Det finns ett behov av fortsatt forskning, poängterar de.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Sådd ger mer kvalitetstimmer"

  Det är konstigt att sådd och självsådd står för så liten del av föryngringen, tycker Per Jonasson, skogsägare och skogspoddare, när han intervjuas i Sista ordet.
 • Annons
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Annons
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Annons