Värre barkborreangrepp än väntat

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Barkborreskador hösten 2019. Foto: Bengt Ek.
Skadorna av granbarkborre blev skyhöga även i år. Den förväntade minskningen uteblev, visar SLU:s inventering.

I år har granbarkborren angripit åtta miljoner kubikmeter gran,  vilket är lika mycket som i fjol.

Annons
Annons

– Det är mycket oroande att vi fortsatt ser de skyhöga nivåerna av skador. Nu behövs en större kraftsamling av alla aktörer för att bryta trenden, säger Kerstin Ström, som leder projektet Stoppa borrarna, i ett pressmeddelande från Skogsstyrelsen.
Enligt inventeringarna har granbarkborren dödad 4,3 miljoner kubikmeter gran i Svealand och 3,9 miljoner kubikmeter i Götaland.
– De största volymerna skadad skog är i Södermanland, Östergötland och Örebro län, säger Sören Wulff, SLU, som ansvarar för inventeringen.
Över 80 procen av den angripna skogen, eller 6,7 miljoner kubikmeter, stod kvar vid inventeringstillfället. Skogsstyrelsen tror att orsaken är svårigheter både att hinna med och att upptäcka vissa angrepp.
– Att stora volymer skadad skog inte avverkas i tid är ett stort problem eftersom många granbarkborrar då kommer att övervintra och orsaka mer skador under nästa år. Här måste vi inom skogssektorn rannsaka oss själva och utvärdera vad vi kan göra mer utifrån våra olika roller, säger Kerstin Ström.
Enligt Skogsstyrelsen visar detta hur svårt det är att förutsäga skadeutvecklingen efter kraftig torka. Det finns ett behov av fortsatt forskning, poängterar de.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Våga vara nyfiken på jämställdhetsarbete”

  ”Jag tycker att reflektion är en nyckel i jämställdhetsarbete. Om man vågar vara nyfiken så kommer man långt.” Det säger Susanne Öberg i Sista ordet i tidningen SKOGEN.
 • Annons
 • ”EU-förslag hotar svensk skogsindustri”

  EU-förslag rörande markanvändning skulle minska de svenska avverkningarna i en omfattning som hotar en stor del av den svenska skogsindustrin, enligt Svebio.
 • Så mycket avverkningsanmäldes i fjol

  Den avverkningsanmälda arealen ökade med fyra procent i fjol. På länsnivå var dock variationerna stora. Halland stack ut med en ökning på 45 procent.
 • Annons
 • Vida förvärvar hyvleri

  Kategorier: Vida. V-Timber
  Vida-koncerner förvärvar hyvleriet V-Timber i Vrigstad i Sävsjö kommun.
 • Har skogsmark blivit för dyr?

  Under 2021 fortsatte priserna på skogsfastigheter att stiga över nästan hela landet. Har det gått för långt? Har för mycket av skogen blivit rena investeringsobjekt? Har du själv fått avstå markköp – eller frestats att sälja? Är värdeökningen rent av bara bra för den som äger skog? Svara på månadens fråga!
 • Annons