Varning för nya skogsbränder

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
skogsbränder
MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) rapporterar om 27 pågående bränder i landet. Det är betydligt färre än i söndags men fortfarande rasar bränder utom kontroll. Och nu varnas för hög brandrisk i södra Sverige.

Varningen om hög brandrisk gäller särskilt södra Sverige och Mälardalen.

Annons
Annons

Norrut pågår fyra bränder som beskrivs av MSB som ”kritiska”. Det handlar om skogsområden i Gävleborg, Dalarna och i Jämtland.

Läget med ständigt nya skogsbränder har pågått i två veckor nu.

I lördags bedömdes att totalt cirka 20 000 hektar, betydligt mer än vid den stora branden i Västmanland 2014, hade drabbat landet.

Men bara en dag senare konstaterades att läget var allvarligare än befarat. Endast ett sammanhängande brandområde i Ljusdal visade sig större än Västmanlandsbranden. Då eldhärjades 13 800 hektar mark vilket beskrevs som ”den värsta skogsbranden i modern tid”.

I Trängslet i Älvdalen uppstod dramatik i söndags när räddningspersonal omringades av elden och evakuerades med helikopter i sista stund.

I dag har brandflygplan omdirigerats från branden i Ljusdal till branden i Trängslet.  ”I och med att man tankar vatten från Särna och söderut mot Trängseldammen uppmanar man allmänheten att inte vistas i området”, skriver Aftonbladet.

Den allvarliga situationen kräver okonventionella metoder. I Trängslet ska branden begränsas genom en skyddsbränning på totalt 800 hektar. Det gör den till den största kontrollerade bränningen någonsin i Sverige.

MSB har under dagen gått ut med en varning till allmänheten om ett extremt allvarligt läge. ”Ta ansvar och följ lokala eldningsförbud, om du orsakar en brand kan du hållas ansvarig” skriver de på sin hemsida.

Enligt myndigheten når brandrisken extrema nivåer under veckan.

”Fyra kritiska skogsbränder pågår och risken för fler är mycket hög, särskilt i södra delen av landet och i Mälardalen. Skogsbränder måste i det här läget bekämpas tidigt. En liten gnista kan snabbt sprida sig och få allvarliga konsekvenser”, skriver MSB.

Även SOS Alarm betonar allvaret.

”De senaste 24 timmarna har åtta stycken VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) utfärdats. Av dessa gäller sju fortfarande. Aldrig tidigare har så många VMA skickats ut under så kort tid”.

SOS får motta många fler larm än normalt och därför ber de allmänheten att avstå från att larma 112 om man inte är i akut behov av hjälp. Om man befinner sig i närheten av en skogsbrand och har frågor kring hur man ska agera bör man istället ringa 113 13 för att få information.

 

 

 

·        

 

Publicerad:
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons