Värmen triggar barkborren

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Mats Carlén, Skogsstyrelsen.
Nu är granbarkborrarnas huvudsvärmning igång och risken är stor för nya angrepp på granskogen.
Stigande dagstemperaturer har lett till hög aktivitet hos den fruktade granbarkborren. Risken är nu stor för nya angrepp och skador i redan hårt drabbade områden, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande. 
Tusentals granbarkborrar har fångats in i de övervakningsfällor som Skogsstyrelsen och skogsbruket har utplacerade över hela landet. Fångsten visar att huvudsvärmningen är igång .
– Eftersom värmen ser ut att hålla i sig ett tag till kommer svärmningen troligen att fortsätta. Nu är risken stor att vi får nya angrepp på stående skog i framförallt södra och mellersta delarna av landet, säger Mattias Sparf, sakkunnig på granbarkborre, Skogsstyrelsen.
Svärmningen är som intensivast i Götaland och Svealand med toppnoteringar i Uppsala, Örebro och Värmlands län. Även längre norrut, i exempelvis Gävleborgs och Jämtlands län, förekommer svärmningar.
Skogsägare uppmanas nu att kontrollera sin granskog.
– På med stövlarna och ge dig ut i skogen. Håll extra uppsikt vid hyggeskanter och där du eventuellt haft angrepp tidigare, där är risken som störst att du får nya skador. Ju tidigare du upptäcker de nya angreppen desto effektivare blir bekämpningen och desto mer av virkesvärdet kan du rädda, säger Magnus Sääf, skogsförvaltare på Mellanskog.
Under maj till augusti, när granbarkborren svärmar, är det som mest effektivt att bekämpa granbarkborren. Var  fjärde vecka bör skogsägare söka efter nya angrepp i sin skog.
Publicerad:
 • Skogspodden synar specialsortiment

  I avsnitt 85 intervjuar Per Jonasson, Skogspodden, Tomas Birgersson som är utsynare på Rundvirke. Han berättar om specialsortiment som kan vara lönsamma.
 • Annons
 • Värre barkborreangrepp än väntat

  Kategorier: skogsskador, granbarkborre
  Skadorna av granbarkborre blev skyhöga även i år. Den förväntade minskningen uteblev, visar SLU:s inventering.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I början av nästa vecka ska SKOGEN 11/2021 trilla ner i brevlådorna hos prenumeranterna – men redan nu kan du läsa den i digital form. Temat den här månaden är Hyggesfritt.
 • Annons
 • Nu finns kartor över landets diken

  Forskare har tagit fram nya digitala kartor över merparten av Sveriges diken. Kartorna är tillgängliga för alla.
 • Fler tror på stigande virkespriser

  Kategorier: Skogsbarometern 2021
  Fler skogsägare tror på stigande priser för såväl timmer som massaved, enligt Skogsbarometern. Men äganderätten utgör ett orosmoln.
 • Annons