Det handlar om utbrott i Småland, Hökensås i Västergötland men också i Värmland och Dalsland.
– Att rapporterna kommer så tätt nu och från så många olika områden tyder på att det är ett större angrepp i södra Sverige. Jag är inte förvånad eftersom det varma vädret är idealiskt för röda tallstekeln, säger Gunnar Isacsson, insektsexpert vid Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Vid angrepp är det tallstekelns larver som äter upp tallarnas barr och minskar tillväxten i skogen.
Tallstekeln är just nu i larvstadiet. Angrepp kan se dramatiskt ut eftersom de äldre barren blir skadade och bruna när larverna ätit. Efter flera års angrepp kan tallen bli väldigt gles. Träden överlever dock om inte angrepp som andra skadedjur drabbar den och årets skott gör den grön igen.
Däremot minskar det tillväxten och det finns också en ökad risk för att tallarna blir angripna av ett annat skadedjur: märgborren. Märgborren äter ur årsskotten och blir de många i år riskerar träden att bli väldigt tomma på barr. Det viktigaste för skogsägaren är därför att ha koll på sin skog och på sikt se till att minska mängden märgborrar.
– Bästa skyddsåtgärden är att ta hand om vinterns färska vindfällen och snöbrott av tall och transportera virket till industrin så fort som möjligt, allra senast 1 juli. Är det små mängder går det att fräsa av skorpbarken så snart som möjligt, då hackas märgborrarna sönder, säger Gunnar Isacsson.
Samtidigt är det just nu extra viktigt att vara försiktig i skogen med tanke på den stora brandfaran. Tänk särskilt på hur varma redskap och maskiner hanteras, råder Skogsstyrelsen.
Röd tallstekel brukar knappt vart tionde år. En orsak är att den röda tallstekeln efter några års angrepp självdör av ett virus som tar död på populationen.