Världen behöver mer än granåkrar

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Solenergin står för 0,1 procent av Sveriges energiförsörjning. Klimateffekten av den brukade skogen är där­emot monumental, den gör oss nästan klimatneutrala. Ändå gav rapporteringen från FN:s klimatmöte i Paris intrycket att förhållandet är det omvända.

Bengt EkBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

Annons
Annons

Mot den bakgrunden arrangerade Magnus Oscarsson (KD) och Birger Lahti (V) tillsammans med Föreningen Skogen under Parismötets slutspurt ett frukostmöte för riksdagsledamöter om skogen och klimatet.
Oscarsson varnade för att en bild verkar sprida sig i riksdagen att det är bäst att låta skogen stå av klimatskäl. Visst, en kubikmeter ökat virkesförråd binder ett ton kol. Men så småningom slutar skogen att växa. En kubikmeter avverkat virke motverkar ett halvt ton kol­dioxidutsläpp, och det är en process som aldrig slutar.

När skogens nytta går upp för fler kommer trycket på de brukade skogarna i Sverige och världen att öka kraftigt. Därför ägnar vi inte det här numret åt hur vi kan öka tillväxten i skogen. (Eller jo, några sidor om snabbväxare har vi med.) I stället sätter vi fokus på allt annat man kan göra med skogen. För när världen ropar på mer virkes­svällande granåkrar gäller det att även odla mer av alla andra värden.
Vad sägs om en körsbärsdal och en kärleksstig mitt i produktionsskogen? Det har Åke och Anette anlagt.
Låt dig inspireras i Ingrid Bresslers och Sofia Ernerots reportage i det här numret! Eller sälja naturvård till gruvbolag? Teresia Borgman går igenom hur det går till.

Skogen kan också användas till att skapa friska vattendrag, halsbrytande cykelstigar, spännande jakt, svindlande utsikt, stojande barn och en tummelplats för små, små sällsynta blommor och insekter. Och samtidigt kan samma skog rädda världen med ännu mer hållbara skogsprodukter, klimatkärt skogsbränsle, meningsfulla arbetstillfällen och varför inte glad integration?

I Föreningen Skogen sammanfattar vi den visionen under mottot ”Mer skog!” Kul om du delar föreningens värderingar och stöder vårt arbete. Urbaniseringen till trots är vi i Sverige fortfarande ett skogsälskande folk som njuter både av urskogar och doften från en timmervälta. Låt dig inspireras till något i det här numret av SKOGEN. Så ska vi skogsbrukare nog se till att göra vårt för att rädda världen. Med hjälp av granåkrar, kärleksstigar och nyckelbiotoper.

SKOGEN 12/2015

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons