Höstexkursionen besöker variationsrikt skogsbruk

10 augusti 2023 Snart är det dags för Hex. Ett variationsrikt skogsbruk går som en röd tråd genom programmet.

Höstexkursionen besöker variationsrikt skogsbruk
Så här såg det ut vid Höstexkursionen 2019. Foto: Marie Sparréus, Azote.

Föreningen Skogens Höstexkursion (Hex) äger rum 27 och 28 september och görs i år i samarbete med Skogspodden. Med Örebro som utgångspunkt blir det utfärder till skogsbruk med kvalitetstänk i Gusselborg och till Gammelkroppa högskola för att diskutera rekrytering och skogspolitik.

Ett par som jobbat med programmet är David Persson, medlemsansvarig på föreningen, och Per Jonasson från Skogspodden. De fick välja några favoriter ur programmet.

– Då säger jag punkten om björk där man jämför den svenska plantan Ekebo med den finska Oitti. Att det finns ett öka intresse för att lära sig mer om björk är något vi märker på föreningen, säger han.

Sedan vill han också puffa för dag två på Gammelkroppa och diskussionen där om rekryteringsproblematiken.

– Nya sätt att rekrytera och öka branschens attraktionskraft är ett måste som berör både branschen och politikerna, anser David.

Per Jonasson tycker att programmet som helhet speglar det variationsrika skogsbruk som vi vill se i våra skogar. Ett exempel är blandskogsskötsel som Emma Holmström från SLU kommer att prata om.

– En favorit är forskaren Ulfstand Wennströms punkt om sådd. Det finns ett jätteintresse för detta, plantager säljer slut på sina frön. Något annat superintressant är Mikolaj Lula från SLU som forskat på vad som växer bäst av gran och tall. Det är fascinerande att tänka sig att lika länge som Höstexkursionen arrangerats, det vill säga 120 år, har vi planterat tall och gran utan att egentligen veta detta. Men nu kommer vi närmare svaret, säger Per Jonasson.

 www.skogen.se/hostexkursion

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb