”Vargjakt bör avgöras på EU-nivå”

28 december 2021 Snart börjar licensjakten på 27 vargar. WWF är starkt kritiska men anser att det är meningslöst att överklaga genom svenskt rättsväsende. De sätter sitt hopp till EU-domstolen.

”Vargjakt bör avgöras på EU-nivå”

Den svenska vargstammen består av ungefär 395 individer. Det gör stammen för liten och för sårbar, anser WWF. Vid licensjakten som pågår mellan 2 januari till och med 15 februari är tilldelningen 27 vargar fördelade på fem revir. 

Det är djupt olyckligt eftersom inaveln är hög och spridningen söderut går långsamt, enligt WWF. Dessutom menar de att stammen hotas av illegal jakt. 

Naturvårdsorganisationen anser att den svenska vargförvaltningen är ett politiskt misslyckande.

–Som läget är nu gynnas varken människor eller djur. Få människor har förtroende för vargförvaltningen och konflikterna är stora. Dödläget behöver brytas. Därför vill vi att den svenska licensjakten prövas av EU-domstolen, säger Peter Westman, biträdande generalsekreterare på WWF, i ett pressmeddelande.

Man har dock vissa förhoppningar på den förvaltningsplan för bland annat varg som just nu är under arbete hos Naturvårdsverket. Men lagstiftningen måste ändå ändras för att den nya planen ska bli praktiskt användbar, betonar WWF.

Den senaste varginventeringen för perioden 2020/21 visar att stammen ökat med 30 individer sedan föregående år. Men trots ökningen kvarstår problemen med inavel, enligt WWF.

Redan 2010 initierade Rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen och WWF ett så kallat överträdelseärende hos EU-kommissionen. Sedan dess har det varit många turer men ännu har kommissionen inte tagit frågan vidare till EU-domstolen.  

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb