"Vargjakt bör avgöras på EU-nivå”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Staffan Widstrand, WWF.
Snart börjar licensjakten på 27 vargar. WWF är starkt kritiska men anser att det är meningslöst att överklaga genom svenskt rättsväsende. De sätter sitt hopp till EU-domstolen.

Den svenska vargstammen består av ungefär 395 individer. Det gör stammen för liten och för sårbar, anser WWF. Vid licensjakten som pågår mellan 2 januari till och med 15 februari är tilldelningen 27 vargar fördelade på fem revir. 

Annons
Annons

Det är djupt olyckligt eftersom inaveln är hög och spridningen söderut går långsamt, enligt WWF. Dessutom menar de att stammen hotas av illegal jakt. 
Naturvårdsorganisationen anser att den svenska vargförvaltningen är ett politiskt misslyckande.
–Som läget är nu gynnas varken människor eller djur. Få människor har förtroende för vargförvaltningen och konflikterna är stora. Dödläget behöver brytas. Därför vill vi att den svenska licensjakten prövas av EU-domstolen, säger Peter Westman, biträdande generalsekreterare på WWF, i ett pressmeddelande.
Man har dock vissa förhoppningar på den förvaltningsplan för bland annat varg som just nu är under arbete hos Naturvårdsverket. Men lagstiftningen måste ändå ändras för att den nya planen ska bli praktiskt användbar, betonar WWF.
Den senaste varginventeringen för perioden 2020/21 visar att stammen ökat med 30 individer sedan föregående år. Men trots ökningen kvarstår problemen med inavel, enligt WWF.
Redan 2010 initierade Rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen och WWF ett så kallat överträdelseärende hos EU-kommissionen. Sedan dess har det varit många turer men ännu har kommissionen inte tagit frågan vidare till EU-domstolen.  
 
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • "Skogen borde få växa klart före slutavverkning"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Simon Rudin.
  SKOGENdebatt. Vad ska hända med våra fastigheter i renbetesland när vi inte får slutavverka? Det undrar skogsägare Simon Rudin som anser att utebliven tillsyn av storskogsbruket fått förödande konsekvenser.
 • Annons
 • Europa eldar med trä

  En perfekt storm har ökat efterfrågan på träbaserade bränslen över hela Europa, rapporterar DN.
 • Är det dags för nya sortiment?

  Virkespriserna har gått upp i vinter, men det har också kostnaderna för till exempel avverkning. Men även priset på energived stiger. Kan höjda priser på skogsbränsle ändra spelplanen? Kan det bli mer lönsamt att satsa på bränsleved? Eller andra mindre vanliga sortiment? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Självsådd contorta blir invasiv art 

  Kategorier: contorta
  När contortatallen introducerades i Sverige trodde man inte att den kunde självföryngras. Det var fel. Nu riskerar trädslaget att bli en invasiv art på myrar i norr. 
 • Nytt nummer av SKOGEN!

  Strax dimper SKOGEN 3/2023 ner i brevlådor landet runt, men redan nu finns det tillgängligt i digital form – för både prenumeranter och lösnummerläsare. Månadens tema är Utbildningsguide.
 • Annons