Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?

Då behöver du bli prenumerant på Tidningen Skogen, en helt oberoende tidning för ett lönsamt skogsbruk och god naturvård.Skoglig läsning under hela året där du får nörda ner dig i skogsskötsel, virkesmarknad och teknik.Du har även valmöjligheten att bli medlem i Föreningen Skogen för att ta del av ännu mer kunskap genom exkursioner och digitala skogsfrukostar.
- Tillgång till artiklar på skogen.se
- Tidningen Skogen hem till brevlådan (11 nr)
- E-tidning
- Mediaarkiv
Redan prenumerant?

Det var Le Carlsson, frilansfotograf för bland annat SKOGEN, som satte Ola Runfors på spåret. Till synes hälsosamma lövträd i Blekinge och södra Småland släppte sjok av gröna, påfallande friska löv.
– Det är något som inte stämmer. Jag har själv sett det i Blekingetraktens kustområden på bok, avenbok och lönn. Men här var det inte mattor av gröna löv som Le Carlsson har sett. Det var mer spridda löv eller inslag av gröna blad på marken som syntes tydligt där de låg ovanpå fjolårslöven, säger Ola Runfors som arbetar på Skogsstyrelsens kontor i Ronneby i Blekinge.
Han gjorde sina observationer i slutet av september när den här delen av landet hade genomgått en värmebölja med upp till 30 grader, extremt höga temperaturer för den tiden på året.
– Sedan blev det snabbt kallare. Inte frost, men nära på, säger Ola Runfors som misstänker att det kan vara en del av förklaringen.

En annan teori går ut på att fällning av gröna blad kan vara ett sätt för träden att spara på vatten.
– Jag tror att det handlar om någon form av vattenhushållning. Om det plötsligt blir jättevarmt kan det vara ett försvar mot avdunstning av vatten att släppa löven i förtid , säger Ola Runfors.
Han tillägger:
– Träden vet vad de håller på med. Vi vet det inte lika bra.
I sin jakt på ett svar på den här gåtan har Ola Runfors varit i kontakt med Stefan Andersson, professor i växtekologi, och Allan Rasmusson, professor i växtbiologi, båda vid Lunds universitet. De har också teorier, men inga svar som är vetenskapligt belagda.

Bladfällning är en komplicerad fysiologisk process styrd av växthormoner och inre mekanismer som känner av ändringar i ljusstyrka, dagslängd och temperatur. En möjlig förklaring kan vara att den här processen har rubbats, exempelvis genom extremväder.
Johanna Witzell som är professor i skogsskador vid Linnéuniversitetet är också inne på det spåret:
– Ofta, om löven fälls för tidigt, handlar det om någon form av stressreaktion, exempelvis torka eller värme. Om det skulle bero på angrepp av insekt eller svamp skulle det handla om ett särskilt trädslag som drabbats, inte flera olika som i det här fallet, säger hon.
I ett längre perspektiv har ett sådant här fenomen inte någon större betydelse för trädens hälsa, enligt Johanna Witzell. Blir det återkommande kan det dock påverka tillväxten negativt.
