Vårda vägen för brandsäkerheten

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Bränder som startas av väderfenomen eller mänsklig klantighet går aldrig att gardera sig emot, men man kan underlätta för en räddningsinsats genom att hålla vägarna i gott skick, säger Tomas Johannesson, Skogforsk.

Skogsbruket har blivit väldigt duktigt på att följa brandriskprognoser, genomföra samråd och gå utbildningar, tycker Tomas Johannesson på Skogforsk. Många är dessutom duktiga på att välja trakter som är mindre brandfarliga, men några saker vill han gärna  påminna om under sommaren.
– Man måste hela tiden basera sina beslut på de faktiska förhållanden som råder där man ska arbeta. Prognoser är bra, men ganska trubbiga. De gäller stora, geografiska områden med stora variationer. I verkligheten kan förhållanden ändras fort, säger han.

Annons
Annons

Det verkar dessutom som om de flesta bränder som startas av skogsmaskiner sker vid relativt låga brandriskindex.
– Troligen beror det på att man inte är lika alert i sin riskbedömning, kombinerat med att man då kör i trakter som kanske är mer steniga och torra.

Ett nyckelord för att minska skogsbränders spridning är skogsbilvägar. Med de får inte vara igenväxta av gräs och buskar.
– De flesta skogsbränder är markbränder som inte klättrar upp i kronorna. Då fungerar välskötta skogsbilvägar ypperligt som brandgator.
Dessutom underlättar de släckningsarbetet. 

Tomas JohannessonTomas Johannesson arbetar med brandfrågor på Skogforsk, projektledare för arbetet med skogsbrukets gemensamma riktlinjer för att förebygga skogsbrandMaskiner orsakar väldigt, väldigt sällan släckningsuttryckningar. Ändå kommer det att brinna i skogarna.
– Bränder som startas av väderfenomen eller mänsklig klantighet går aldrig att gardera sig emot, men man kan underlätta för en räddningsinsats genom att hålla vägarna i gott skick. 

Som skogsägare kan man gärna göra en brandriskanalys över sin fastighet, tipsar Tomas Johannesson. Man kan till exempel fundera över om det är möjligt att fylla vatten i närheten. 

Berättat för Karin Lepikko

SKOGEN 6-7/2020

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Barkborre bekämpas bäst sommartid

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Att bekämpa granbarkborrar med den så kallade sök- och plockmetoden kan inte rekommenderas under vinterhalvåret, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Kombimaskinen Malwa 560c

  Medlemmar vill ha mer smått

  Södra gläntar på dörren för små maskiner sedan fler medlemmar har börjat efterfråga dem. Så kan man tolka uttalanden på skogs­ägarföreningens årsstämma.
 • ”Har FSC Sverige blivit en hemlig grupp?”

  SKOGENdebatt. FSC-certifieringens nya skepnad har större befogenheter och mindre insyn. En öppnare organisation skulle kännas mer trovärdig, anser Lars M Johansson, Mellanljusnans SBO.
 • Annons
 • Poppel kan ge väldigt virkestillskott

  Kategorier: Poppel, Skogsforskning
  Poppelodlingar skulle kunna ge Sverige ytterligare 30 miljoner kubikmeter virke om året, enligt preliminära forskningsresultat.
 • Nu kan skolor boka uteklassrum på Djurgården

  Skogen i Skolans nya uteklassrum på Djurgården i Stockholm kan nu bokas av skolklasser.
 • Annons