Vårda vägen för brandsäkerheten

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Bränder som startas av väderfenomen eller mänsklig klantighet går aldrig att gardera sig emot, men man kan underlätta för en räddningsinsats genom att hålla vägarna i gott skick, säger Tomas Johannesson, Skogforsk.

Skogsbruket har blivit väldigt duktigt på att följa brandriskprognoser, genomföra samråd och gå utbildningar, tycker Tomas Johannesson på Skogforsk. Många är dessutom duktiga på att välja trakter som är mindre brandfarliga, men några saker vill han gärna  påminna om under sommaren.
– Man måste hela tiden basera sina beslut på de faktiska förhållanden som råder där man ska arbeta. Prognoser är bra, men ganska trubbiga. De gäller stora, geografiska områden med stora variationer. I verkligheten kan förhållanden ändras fort, säger han.

Annons
Annons

Det verkar dessutom som om de flesta bränder som startas av skogsmaskiner sker vid relativt låga brandriskindex.
– Troligen beror det på att man inte är lika alert i sin riskbedömning, kombinerat med att man då kör i trakter som kanske är mer steniga och torra.

Ett nyckelord för att minska skogsbränders spridning är skogsbilvägar. Med de får inte vara igenväxta av gräs och buskar.
– De flesta skogsbränder är markbränder som inte klättrar upp i kronorna. Då fungerar välskötta skogsbilvägar ypperligt som brandgator.
Dessutom underlättar de släckningsarbetet. 

Tomas JohannessonTomas Johannesson arbetar med brandfrågor på Skogforsk, projektledare för arbetet med skogsbrukets gemensamma riktlinjer för att förebygga skogsbrandMaskiner orsakar väldigt, väldigt sällan släckningsuttryckningar. Ändå kommer det att brinna i skogarna.
– Bränder som startas av väderfenomen eller mänsklig klantighet går aldrig att gardera sig emot, men man kan underlätta för en räddningsinsats genom att hålla vägarna i gott skick. 

Som skogsägare kan man gärna göra en brandriskanalys över sin fastighet, tipsar Tomas Johannesson. Man kan till exempel fundera över om det är möjligt att fylla vatten i närheten. 

Berättat för Karin Lepikko

SKOGEN 6-7/2020

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Barkborreskador tros minska i sommar

  Det är troligt att skadorna av granbarkborre blir mindre i år än i fjol, enligt en ny rapport från SLU.
 • Annons
 • Vd får lämna Sveaskog

  Kategorier: Sveaskog, Hannele Arvonen
  Sveaskogs styrelse vill byta vd. Hanne Arvonen lämnar därför posten med omedelbar verkan.
 • Skotarkran får ny vipparm

  Kategorier: Skotare, vipparm, John Deere
  John Deere förser flera av sina skotarkranar med en omgjord och förbättrad vipparm som tillval.
 • Annons
 • Mellanskog ändrar sin prissättning

  Mellanskog höjer priserna på timmer och gör samtidigt skillnad på medlemmar och icke medlemmar vid prissättning av massaved.
 • Se över din skog efter ovädret

  Skogsägare i norra Sverige uppmanas se över sin skog efter snöovädret. Men var noga med säkerheten, råder Skogsstyrelsen.
 • Annons