Var rädda om snökäpparna!

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. Sensommarvärmen till trots, så vet vi alla vad som kommer. Och därför satte jag ut snökäpparna i helgen, skriver styrelseledamot Per Hultengård i sin krönika.

För att åskådliggöra det hela så är det en bild på en snökäpp här ovan. Jag har medvetet – närmast provocerande - spettat ner den i vägkanten framför en stor GROT-hög.

Annons
Annons

Jag har flera GROT-högar, som väntar på att bli avhämtade - även om just den här inte är min - men den kunde lika gärna ha varit min. Eller så hade det varit en timmervälta eller ett upplägg med massaved, som jag hade stoppat ner snökäppen i vägkanten framför.

Jag är skogsägare, men också vägsamfällighetsordförande. I den sistnämnda egenskapen sköter jag en liten väg på drygt tre kilometer.

Och jag är så evinnerligt trött på att utmed vägen och i anslutning till avverkningar – mina egna eller andras - hitta slängda, överkörda och söndertrasade snökäppar 10-15 meter in på hygget eller helt enkelt bara en avkapad stump 10 centimeter upp. Det är så nonchalant och dumt!

Det här med att hålla i gång enskilda vägar är viktigt för alla oss som har en verksamhet på landet, typ skogsägare eller skogsentreprenörer, men också för alla andra som dagligen använder de här vägarna. Och det är Staten/Trafikverket väl medveten om, när man delar ut ett begränsat statsbidrag i hopp om att vi som sköter de enskilda vägarna till den del det inte räcker till ändå ska hålla dem i ordning med ideella insatser. Vilket vi gör.

Och därför bör vi alla vara rädda om snökäpparna!

Och därför här en käck uppmaning till dig som det kommande halvåret kör ut eller hämtar timmer, massaved eller GROT; kliv ut ur förarhytten, plocka bort snökäpparna om de är i vägen, och lägg dem synligt i dikeskanten en bit bort, så att de inte körs sönder. Vi i vägsamfälligheten tar hand om/sätter upp dem när du är färdig.

Det tar bara någon minut. Men det kan det väl vara värt?

PER HULTENGÅRD

Skogsägare, vägsamfällighetsordförande och styrelseledamot i Föreningen Skogen

Publicerad:
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons
 • Jacob Edlund, Biometria

  Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

  MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.
 • Baltspecial i Virkesstudion 

  I avsnitt 17 av Virkesstudion står den baltiska virkesmarknaden i fokus.
 • Annons