Var rädda om snökäpparna!

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. Sensommarvärmen till trots, så vet vi alla vad som kommer. Och därför satte jag ut snökäpparna i helgen, skriver styrelseledamot Per Hultengård i sin krönika.

För att åskådliggöra det hela så är det en bild på en snökäpp här ovan. Jag har medvetet – närmast provocerande - spettat ner den i vägkanten framför en stor GROT-hög.

Annons
Annons

Jag har flera GROT-högar, som väntar på att bli avhämtade - även om just den här inte är min - men den kunde lika gärna ha varit min. Eller så hade det varit en timmervälta eller ett upplägg med massaved, som jag hade stoppat ner snökäppen i vägkanten framför.

Jag är skogsägare, men också vägsamfällighetsordförande. I den sistnämnda egenskapen sköter jag en liten väg på drygt tre kilometer.

Och jag är så evinnerligt trött på att utmed vägen och i anslutning till avverkningar – mina egna eller andras - hitta slängda, överkörda och söndertrasade snökäppar 10-15 meter in på hygget eller helt enkelt bara en avkapad stump 10 centimeter upp. Det är så nonchalant och dumt!

Det här med att hålla i gång enskilda vägar är viktigt för alla oss som har en verksamhet på landet, typ skogsägare eller skogsentreprenörer, men också för alla andra som dagligen använder de här vägarna. Och det är Staten/Trafikverket väl medveten om, när man delar ut ett begränsat statsbidrag i hopp om att vi som sköter de enskilda vägarna till den del det inte räcker till ändå ska hålla dem i ordning med ideella insatser. Vilket vi gör.

Och därför bör vi alla vara rädda om snökäpparna!

Och därför här en käck uppmaning till dig som det kommande halvåret kör ut eller hämtar timmer, massaved eller GROT; kliv ut ur förarhytten, plocka bort snökäpparna om de är i vägen, och lägg dem synligt i dikeskanten en bit bort, så att de inte körs sönder. Vi i vägsamfälligheten tar hand om/sätter upp dem när du är färdig.

Det tar bara någon minut. Men det kan det väl vara värt?

PER HULTENGÅRD

Skogsägare, vägsamfällighetsordförande och styrelseledamot i Föreningen Skogen

Publicerad:
 • ”Beklagligt att neka skyddsjakt på älg”

  Länsstyrelsen i Västerbotten avslår Sveaskogs ansökan om skyddsavskjutning på älg i Lycksele kommun. ”Vi beklagar deras bristande förståelse för skadesituationen i ungskogen”, kommenterar Sveaskog.
 • Annons
 • Anders Dahlén

  Ladda med förnuft

  Kategorier: teknik, Batteri
  VARNING. Har du tänkt köpa ett batteridrivet redskap? Köp en brandvarnare samtidigt! Batterier på laddning är numera en av de vanligaste brandorsakerna.
 • Södra startar sin biometanolfabrik

  Kategorier: Södra, biometanol
  Södra gör nu första leveransen från sin fabrik, världens enda, för kommersiellt tillverkning av biometanol. Råvaran kommer från skogen.
 • Annons
 • granbarkborrebekämpning

  "Högstubbar ökar inte risken för granbarkborre”

  Kategorier: debatt, Lennart Svensson
  SKOGENdebatt. Nej Björn Särnmark, ett förbud mot högstubbar av gran gör inte att vi kommer tillrätta med barkborreangreppen, skriver Lennart Svensson, Skogsstyrelsen, i en replik.
 • Grangallrat

  Här gallras mot gnaget

  VILTSKADOR. I ett småländsk granbestånd pågår just nu ett experiment. Här gallras bara längs med varannan stickväg för att man ska kunna se om omfattningen av kronhjortens skador påverkas. 
 • Annons