Var rädda om snökäpparna!

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. Sensommarvärmen till trots, så vet vi alla vad som kommer. Och därför satte jag ut snökäpparna i helgen, skriver styrelseledamot Per Hultengård i sin krönika.

För att åskådliggöra det hela så är det en bild på en snökäpp här ovan. Jag har medvetet – närmast provocerande - spettat ner den i vägkanten framför en stor GROT-hög.

Annons
Annons

Jag har flera GROT-högar, som väntar på att bli avhämtade - även om just den här inte är min - men den kunde lika gärna ha varit min. Eller så hade det varit en timmervälta eller ett upplägg med massaved, som jag hade stoppat ner snökäppen i vägkanten framför.

Jag är skogsägare, men också vägsamfällighetsordförande. I den sistnämnda egenskapen sköter jag en liten väg på drygt tre kilometer.

Och jag är så evinnerligt trött på att utmed vägen och i anslutning till avverkningar – mina egna eller andras - hitta slängda, överkörda och söndertrasade snökäppar 10-15 meter in på hygget eller helt enkelt bara en avkapad stump 10 centimeter upp. Det är så nonchalant och dumt!

Det här med att hålla i gång enskilda vägar är viktigt för alla oss som har en verksamhet på landet, typ skogsägare eller skogsentreprenörer, men också för alla andra som dagligen använder de här vägarna. Och det är Staten/Trafikverket väl medveten om, när man delar ut ett begränsat statsbidrag i hopp om att vi som sköter de enskilda vägarna till den del det inte räcker till ändå ska hålla dem i ordning med ideella insatser. Vilket vi gör.

Och därför bör vi alla vara rädda om snökäpparna!

Och därför här en käck uppmaning till dig som det kommande halvåret kör ut eller hämtar timmer, massaved eller GROT; kliv ut ur förarhytten, plocka bort snökäpparna om de är i vägen, och lägg dem synligt i dikeskanten en bit bort, så att de inte körs sönder. Vi i vägsamfälligheten tar hand om/sätter upp dem när du är färdig.

Det tar bara någon minut. Men det kan det väl vara värt?

PER HULTENGÅRD

Skogsägare, vägsamfällighetsordförande och styrelseledamot i Föreningen Skogen

Publicerad:
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons