Vapenvila i Kanadas skogar

21 maj 2010 21 skogsbolag i drar ner avverkningstakten i Kanadas skogar. I utbyte avbryter nio miljöorganisationer sina Köp inte-kampanjer. Avtalet ska dock inte stoppa flödet av virke till industrin.

The Canadian Boreal Forest Agreement innebär bland annat att ett treårigt avverkningsstopp införs för nästan 29 miljoner hektar skog.

En av miljöorganisationerna som lägger kampanjen på hyllan är Greenpeace. Patrik Eriksson, kampanjchef på Greenpeace Norden, vänder udden mot svenskt skogsbruk. Han konstaterar att de skogar som skyddas enligt avtalet är större än hela den svenska skogen:

– Avtalet visar på bristerna i det svenska skogsskyddet där skogsbolagen inte sluter upp bakom att alla skogar med höga naturvärden ska bevaras.

I mer än sju år har Greenpeace arbetat för att få stopp på avverkningar i Kanada. Uppgörelsen innebär att skogsbruket drar ner på avverkningen i utbyte mot att miljöorganisationerna avbryter sina Don’t buy-kampanjer.

Parterna förbinder sig att under de tre kommande åren skriva en naturvårdsplan där stora områden ska undantas från skövling eller skogsbruk. Totalt omfattar avtalet 72 miljoner hektar skog och undertecknarna kommer att arbeta tätt ihop med ursprungsbefolkningarna för att utveckla rättvisa lösningar.

I Kanadas nordliga skogar lever också renar som i och med avtalet, när det genomförts, ska få ett bättre skydd.

Text: Bengt Ek bengt@skogen.se

Kanada och landets skogsföretag har länge kritiserats för skövlande skogsbruk med dålig och stundtals obefintlig skogsvård. Nu kan konkurrenseförutsättningarna jämnas ut mot länder med en intensivare skogsvård. Ja, Kanada tänker till och med köra om omvärlden: Bolagen har skrivit på att de ska bli världsledande på uthålligt skogsbruk i boreala skogar.

Läs avtalet»

Börsen tog åtminstone inledningsvis beskedet med ro. West Fraser Timber, Nordamerikas största producent av barrvirke, föll 2,1 procent på Torontobörsen. Det kan jämföras med uppgången under året som hittills varit 26 procent.

– Det här kommer inte att bryta brukens försörjning på virke, intygade skogsbolag och miljöorganisationer på en presskonferens.

Läs mer»

Kanske inte lika sexig som vår kampanj i Indonesien, bloggar en greenpeacetjänsteman.

Läs mer»

Facebook: Det sjuåriga arbetet på en överenskommelse har 410 vänner.

Läs mer»

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Linn prisas för förband av skogsråvara
SkogsJobb