Väntad nedgång för Sveaskog

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Sveaskog
Foto: Sveaskog.
Sveaskogs operativa rörelseresultat sjönk med 28 procent för årets nio första månader jämfört med samma period förra året.

Rörelseresultatet nådde 812 miljoner kronor. Nettoomsättningen på 4,9 miljarder innebar en sänkning med nio procent. De totala leveransvolymerna var dock oförändrade jämfört med de tre första kvartalen 2019.

Annons
Annons

”Resultatförsämringen förklaras främst av lägre priser och ökade kostnader för skogs- och naturvård samt vägar, men har delvis kompenserats av högre andel leveranser från egen skog. Leveranser från externt anskaffad skogsråvara har minskat”, skriver Sveaskog i ett pressmeddelande.

En resultatminskning har varit förväntad, enligt vd och koncernchef Hannele Arvonen.

”Priserna på våra produkter har successivt sjunkit under 2019 och trenden har fortsatt in i 2020. Vår verksamhet har hittills bedrivits utan några större operativa störningar med anledning av coronapandemin. Vi bidrar till samhällets återhämtning genom att stödja lokala entreprenörsföretag och genom att avstå hyresdebitering till företag som är beroende av turism”; säger hon.

Publicerad:
 • Keslas skördaraggregat

  Traktor blir skördare

  SMÅSKALIGT. Finska Kesla presenterar ett nytt skördaraggregat för montering på till exempel traktorer och grävmaskiner på upp till fem ton, skriver företaget i ett pressmeddelande.
 • Annons
 • Ecolog 584F

  Eco Log lanserar ännu en skotare

  BREDDAR. Efter sammanslagningen med Gremo fick Eco Log ett större utbud av framför allt mindre skotare, men nu kompletterar man ändå med en ny modell, 584F.
 • Komatsu modell 835TX

  TX ska skota smidigare

  STRATEGI. Komatsu gör en översyn av sitt skotarutbud. En helt ny modell, två uppdaterade och ett nytt gallringskoncept hör till nyheterna.
 • Annons
 • Planerad avverkning på renbetesmark pausas

  Sveaskogs avverkningsplaner i Luokta-Mávas sameby har mött starka protester. Nu pausar bolaget skogsbruksåtgärderna.
 • 200 ton massaved föll överbord

  Kategorier: virkestransport, massaved
  I Stubbsandsviken utanför Örnsköldsvik flöt plötsligt en stor mängd stockar omkring tidigare i veckan.
 • Annons