”Välkomna unga till jaktlaget”

22 oktober 2020 Genom att bli ännu bättre på att ha ett tillåtande och vänligt klimat ska vi locka unga till jaktlaget, berättar Mikael Lundberg i Sista ordet.

Nu råder jakttider och det gäller att skapa en välkomnande miljö för de unga i jaktlaget. Det anser Mikael Lundberg som är skogsvårdschef på Sveaskogs norra marknadsområde och uppväxt i en skogs­brukarfamilj. 
– Man pratar om att ”jaga in” en unghund. Men det är lika viktigt att jaga in unga nya ­jägare, säger han.
Mikael Lundbergs jaktlag ser ut som de flesta andra med många medelålders gubbar, men också några yngre som håller på att etablera sig i jaktlaget.

– Även om vi i vårt jaktlag har ett tillåtande och vänligt klimat kan vi bli ännu bättre på att låta unga ta plats. Det har vi gjort genom till exempel gästkort som innebär att alla ordinarie i laget kan ta med sig en gäst för att prova på att jaga med oss. På så sätt finns chansen att fler unga och nyfikna jägare kan lockas till att vilja jaga med oss.

Jakten är årets höjdpunkt för många. 
– För stämningens skull gäller det att gräva ned eventuella stridsyxor. Synen på mål och mening med jakten kan som bekant variera stort. Det gäller både mellan olika typer av mark­ägare som mellan jägare och markägare.

Mikael LundbergMikael Lundberg, skogsvårdschef i Sveaskogs marknadsområde nord. Men undvik att sprida sura kommentarer om dem som har en annan syn på jakten än du själv, råder Mikael. 
– Ta chansen och berätta om nyttan med ­jakten och skogens betydelse för Sveriges ­välfärd. 
– Det gäller att genom de unga få en återväxt i jägarkåren som sprider traditionerna vidare. Blanda gärna upp i jaktlaget. Försök ta in flera ungdomar samtidigt in i gemenskapen. Det är lättare att komma in två eller tre i stället för att vara ensam gäst i ett sammansvetsat jaktlag.

Och glömt inte att jakten ska vara kul.
– I vårt jaktlag har vi som tradition att ha en gemensam middag i premiärveckan, där vi tävlar i allt från älgkubb till finska musiklekar och tipsrundor. Sedan grillar vi och ljuger om jaktminnen, säger Mikael och skrattar.

Berättat för Karin Lepikko

SKOGEN 9/2020

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb