”Välkomna unga till jaktlaget”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Genom att bli ännu bättre på att ha ett tillåtande och vänligt klimat ska vi locka unga till jaktlaget, berättar Mikael Lundberg i Sista ordet.
Tidningen SKOGEN 9/2020Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»

Nu råder jakttider och det gäller att skapa en välkomnande miljö för de unga i jaktlaget. Det anser Mikael Lundberg som är skogsvårdschef på Sveaskogs norra marknadsområde och uppväxt i en skogs­brukarfamilj. 
– Man pratar om att ”jaga in” en unghund. Men det är lika viktigt att jaga in unga nya ­jägare, säger han.
Mikael Lundbergs jaktlag ser ut som de flesta andra med många medelålders gubbar, men också några yngre som håller på att etablera sig i jaktlaget.

– Även om vi i vårt jaktlag har ett tillåtande och vänligt klimat kan vi bli ännu bättre på att låta unga ta plats. Det har vi gjort genom till exempel gästkort som innebär att alla ordinarie i laget kan ta med sig en gäst för att prova på att jaga med oss. På så sätt finns chansen att fler unga och nyfikna jägare kan lockas till att vilja jaga med oss.

Jakten är årets höjdpunkt för många. 
– För stämningens skull gäller det att gräva ned eventuella stridsyxor. Synen på mål och mening med jakten kan som bekant variera stort. Det gäller både mellan olika typer av mark­ägare som mellan jägare och markägare.

Annons
Annons

Mikael LundbergMikael Lundberg, skogsvårdschef i Sveaskogs marknadsområde nord. Men undvik att sprida sura kommentarer om dem som har en annan syn på jakten än du själv, råder Mikael. 
– Ta chansen och berätta om nyttan med ­jakten och skogens betydelse för Sveriges ­välfärd. 
– Det gäller att genom de unga få en återväxt i jägarkåren som sprider traditionerna vidare. Blanda gärna upp i jaktlaget. Försök ta in flera ungdomar samtidigt in i gemenskapen. Det är lättare att komma in två eller tre i stället för att vara ensam gäst i ett sammansvetsat jaktlag.

Och glömt inte att jakten ska vara kul.
– I vårt jaktlag har vi som tradition att ha en gemensam middag i premiärveckan, där vi tävlar i allt från älgkubb till finska musiklekar och tipsrundor. Sedan grillar vi och ljuger om jaktminnen, säger Mikael och skrattar.

Berättat för Karin Lepikko

SKOGEN 9/2020

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Keslas skördaraggregat

  Traktor blir skördare

  SMÅSKALIGT. Finska Kesla presenterar ett nytt skördaraggregat för montering på till exempel traktorer och grävmaskiner på upp till fem ton, skriver företaget i ett pressmeddelande.
 • Annons
 • Ecolog 584F

  Eco Log lanserar ännu en skotare

  BREDDAR. Efter sammanslagningen med Gremo fick Eco Log ett större utbud av framför allt mindre skotare, men nu kompletterar man ändå med en ny modell, 584F.
 • Komatsu modell 835TX

  TX ska skota smidigare

  STRATEGI. Komatsu gör en översyn av sitt skotarutbud. En helt ny modell, två uppdaterade och ett nytt gallringskoncept hör till nyheterna.
 • Annons
 • Planerad avverkning på renbetesmark pausas

  Sveaskogs avverkningsplaner i Luokta-Mávas sameby har mött starka protester. Nu pausar bolaget skogsbruksåtgärderna.
 • 200 ton massaved föll överbord

  Kategorier: virkestransport, massaved
  I Stubbsandsviken utanför Örnsköldsvik flöt plötsligt en stor mängd stockar omkring tidigare i veckan.
 • Annons