”Välkomna unga till jaktlaget”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Genom att bli ännu bättre på att ha ett tillåtande och vänligt klimat ska vi locka unga till jaktlaget, berättar Mikael Lundberg i Sista ordet.
Tidningen SKOGEN 9/2020Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»

Nu råder jakttider och det gäller att skapa en välkomnande miljö för de unga i jaktlaget. Det anser Mikael Lundberg som är skogsvårdschef på Sveaskogs norra marknadsområde och uppväxt i en skogs­brukarfamilj. 
– Man pratar om att ”jaga in” en unghund. Men det är lika viktigt att jaga in unga nya ­jägare, säger han.
Mikael Lundbergs jaktlag ser ut som de flesta andra med många medelålders gubbar, men också några yngre som håller på att etablera sig i jaktlaget.

– Även om vi i vårt jaktlag har ett tillåtande och vänligt klimat kan vi bli ännu bättre på att låta unga ta plats. Det har vi gjort genom till exempel gästkort som innebär att alla ordinarie i laget kan ta med sig en gäst för att prova på att jaga med oss. På så sätt finns chansen att fler unga och nyfikna jägare kan lockas till att vilja jaga med oss.

Jakten är årets höjdpunkt för många. 
– För stämningens skull gäller det att gräva ned eventuella stridsyxor. Synen på mål och mening med jakten kan som bekant variera stort. Det gäller både mellan olika typer av mark­ägare som mellan jägare och markägare.

Annons
Annons

Mikael LundbergMikael Lundberg, skogsvårdschef i Sveaskogs marknadsområde nord. Men undvik att sprida sura kommentarer om dem som har en annan syn på jakten än du själv, råder Mikael. 
– Ta chansen och berätta om nyttan med ­jakten och skogens betydelse för Sveriges ­välfärd. 
– Det gäller att genom de unga få en återväxt i jägarkåren som sprider traditionerna vidare. Blanda gärna upp i jaktlaget. Försök ta in flera ungdomar samtidigt in i gemenskapen. Det är lättare att komma in två eller tre i stället för att vara ensam gäst i ett sammansvetsat jaktlag.

Och glömt inte att jakten ska vara kul.
– I vårt jaktlag har vi som tradition att ha en gemensam middag i premiärveckan, där vi tävlar i allt från älgkubb till finska musiklekar och tipsrundor. Sedan grillar vi och ljuger om jaktminnen, säger Mikael och skrattar.

Berättat för Karin Lepikko

SKOGEN 9/2020

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Annons
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Sveaskog höjer massavedspriser

  Nu höjer Sveaskog priserna på virke för andra gången i år.
 • Annons