Välkommen, välkommen!

24 januari 2008 SkogsNolia och SkogsElmia arrangeras samma år. Vem vinner — David eller Goliat?

Maskinleverantörerna har talat. De driver igenom att det blir en skogsmässa vartannat år. Helt enkelt en fördelning av gracerna mellan Elmia och Nolia.

Resultatet blir som tidigare att Elmia i söder varvar SkogsElmia med det storskaligare Elmia Wood. Nolia i norr har haft mässor de år som Elmia har haft paus. Nu växlar man över till ojämna år, samma år som Elmia. Nolia satsar på stormässa i norr plus något nytt i mässväg. Kanske en växling i samma stil som Elmia så att det blir något som kallas SkogsNolia och så ett större Nolia Wood. En mix av stor- och småskaligt. Det kan också öppna för nya aktörer som pressar sig in för att få del av mässguldet under de år som blivit lediga.
— Vi har länge önskat att mässorna skulle ligga så att vi genomför en mässa vartannat år i Sverige, säger Maskinleverantörernas VD Björn Bäckström, .
Medlemmar i Maskinleverantörerna Sektion Skog är Rottne, John Deere, Gremo, Eco Log Sweden, Komatsu SweLog och Komatsu Forest. Ponsse har valt att stå utanför denna organisation och var exempelvis med på senaste SkogsElmia som Maskinleverantörerna bojkottade. Och enligt egen utsago med mycket gott resultat.

— Nolia har lyssnat på oss och kommer därför efter sin skogsmässa 2008 genomföra nästa år 2011, fortsätter Björn Bäckström. Med andra ord satsar vi i fortsättningen på Elmia Wood och SkogsNolia. Det är väldigt dyrt att släpa runt skogsmaskiner till mässorna och på det här sättet får vi maximalt utbyte av våra mässengagemang.
Björn Bäckström uppger att det inte är frågan om några dramatiska förändringar eller en kollision mellan olika arrangörer. Ett byte av intervall för Nolia innebär i praktiken samma situation som tidigare eftersom Maskinleverantörerna har bojkottat SkogsElmia de två senaste gångerna.
— Det handlar om mässor av olika kaliber och olika typer av besökare. Nu kör vi så här och har inte spikat hur det blir i framtiden. Vi får helt enkelt se hur det utvecklas. Elmia Wood är ohotad mässetta!

Så här ser körschemat ut för de planerade mässorna:
2008 SkogsNolia
2009 Elmia Wood
2010 Inget spikat, kanske ny typ av Nolia-mässa
2011 SkogsNolia och SkogsElmia (olika datum)
2012 ?
2013 Elmia Wood
2014 ?
2015 Ny kollision SkogsNolia—SkogsElmia?

Läs mer i tidningen, SKOGEN 1/08.

Text: Lars Davner lars@skogen.se

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb