Vägledning vid avverkning kan överklagas 

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Exempelvis en naturvårdsorganisation kan överklaga den vägledning som Skogsstyrelsen ger skogsägare i samband med avverkningsanmälan. Det visar en ny dom från kammarrätten.

Upprinnelsen är en avverkningsanmälan som gjordes i november 2016 gällande skogsmark öster om Göteborg, enligt Skogsstyrelsens pressmeddelande.

Annons
Annons

Skogsstyrelsen granskade anmälan och gav i december 2017 en vägledning till markägaren. Där beskrevs vilken miljöhänsyn som markägaren bör ta för att uppfylla kraven i skogsvårdslagen.

Men en ideell naturvårdsorganisation hade synpunkter på vägledningen. De vände sig till förvaltningsrätten för att få avverkningen stoppad, bland annat för att det fanns skyddade arter i området. 

Men förvaltningsrätten meddelade i maj 2017 att vägledningen inte är att se som ett beslut, eftersom det är en vägledning till markägaren, utan sanktioner. Eftersom det inte är ett överklagningsbart beslut kan det heller inte prövas, ansåg domstolen.

Föreningen överklagade då till kammarrätten som i en färsk dom kom till en annan slutsats.  Där bedöms att Skogsstyrelsens vägledning är att betrakta som ett beslut som går att överklaga. 

Om just den aktuella organisationen ska kunna överklaga avgörs nu av förvaltningsrätten eftersom ärendet skickas dit.

Domen kan överklagas inom tre veckor.

 

 

 

Publicerad:
 • ”Vi kan lära av inventeringar från förr”

  FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. När Per Hultengård städar lådor hittar han en högaktuell broschyr om nyckelbiotoper – från 1993. Allting går igen, konstaterar han. Men det finns den del vi kan lära från förr.
 • Annons
 • SKOGEN

  Nu utvecklas fjärrstyrda skotare

  Nu satsas 20 miljoner på utveckling av självstyrande skogsmaskiner. På sikt ska de kunna fjärrstyras från kontoret.
 • David Hopkins

  Brittisk bransch brydd över Brexit

  EUROPA För två år sedan ansåg de flesta att ett brittiskt utträde ur EU utan något avtal med unionen vore galenskap, men med sex månader kvar ser det ut att kunna hända, befarar David Hopkins, chef för den brittiska branschorganisationen Timber Trade Federation (TTF).
 • Annons
 • Auktion gav rekordbidrag till cancerforskning

  Olofsfors fortsätter att auktionera ut ett rosa skogsmaskinband till förmån för forskning om bröstcancer. Årets auktion gav 155 000 kronor
 • Tomas Sundström

  Sommarens bränder skapade rusning

  NEDRINGD. När sommarens skogsbränder rasade ringde hundratals skogsägare till Dalarnas försäkringsbolag och ville försäkra sin skog, men många av dem fick ställa sig på väntelista. 
 • Annons