”Våga vara nyfiken på jämställdhetsarbete”

24 januari 2022 ”Jag tycker att reflektion är en nyckel i jämställdhetsarbete. Om man vågar vara nyfiken så kommer man långt.” Det säger Susanne Öberg i Sista ordet i tidningen SKOGEN.

”Våga vara nyfiken på jämställdhetsarbete”

Bilden av en stark maskulinitetsnorm i skogsnäringen tonar fram i en ny rapport framtagen av Länsstyrelsen i Västernorrland. 

– Exempelvis kan den som söker jobb få frågan ”är du tävlingsinriktad”, berättar Susanne Öberg som har skrivit rapporten tillsammans med Jenny Långström.  

Den bygger på betraktelser från 500 personer som bland annat deltagit i möten och workshops om jämställdhet. Såväl chefer som medarbetare från skogliga företag och andra verksamheter har deltagit. Bland dem finns vittnesmål om att man bör vara ”stark och tillgänglig”.  

JOBBET SKA KOMMA FÖRST

– Normen är att jobbet kommer först. Det gäller att vara nåbar och kunna ställa upp med kort varsel. 

Susanne Öberg tycker att man som arbetsledare ska reflektera över vad man kommunicerar. 

– Man kan ju fundera på om det är nödvändigt att lägga möten klockan halv åtta på morgonen. Om man ändå gör det bör man vara medveten om att småbarnsföräldrar kanske utestängs. 

Det praktiska skogsbruket har hög status. 

– Det är i den miljön, gärna med en motorsåg i handen, som skogsägare och anställda beskrivs i bilder och berättelser. Detta trots att det finns så väldigt många andra yrken inom skogen. 

Jakt är ett fritidsintresse som ger status och inkludering. 

– Det pratas om med en sådan självklarhet, man glömmer att en majoritet inte ens har vapenlicens. 

INSIKT OM EXKLUDERING

Susanne Öberg poängterar att allt som framkommer i deras rapport inte behöver vara fel. 

– Men vi vill skapa insikter om att det som vi gör eller säger varje dag kan skapa exkludering. 

Susanne är själv en del av skogsnäringen. Hon är skogsägare och växte upp i en skoglig familj med en pappa som var inspektor och entreprenör. 

– Det är inte så att vi har suttit på avstånd och tittat på branschen utifrån. Det här är vår kärleksförklaring till branschen, vi vill att den ska vara attraktiv, säger hon. 

Hon hoppas att rapporten ska skapa insikter. 

– Jag tycker att reflektion är en nyckel i jämställdhetsarbete. Om man vågar vara nyfiken så kommer man långt, säger Susanne Öberg. 

Susanne Öberg är processledare för det regionala projektet Jämställdhet i skogsbranschen och är medförfattare till rapporten ”Vi säger inte att det är fel – vi säger bara att det skapar ojämställdhet”. 

UR SKOGEN 12/2021

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Erik leder LRF efter Hatt
SkogsJobb