”Våga vara nyfiken på jämställdhetsarbete”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Susanne Öberg jobbar med ett regionalt jämställdhetsprojekt i skogsbranschen.
”Jag tycker att reflektion är en nyckel i jämställdhetsarbete. Om man vågar vara nyfiken så kommer man långt.” Det säger Susanne Öberg i Sista ordet i tidningen SKOGEN.
Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»
 
Bilden av en stark maskulinitetsnorm i skogsnäringen tonar fram i en ny rapport framtagen av Länsstyrelsen i Västernorrland. 
– Exempelvis kan den som söker jobb få frågan ”är du tävlingsinriktad”, berättar Susanne Öberg som har skrivit rapporten tillsammans med Jenny Långström.  
Den bygger på betraktelser från 500 personer som bland annat deltagit i möten och workshops om jämställdhet. Såväl chefer som medarbetare från skogliga företag och andra verksamheter har deltagit. Bland dem finns vittnesmål om att man bör vara ”stark och tillgänglig”.  
 
JOBBET SKA KOMMA FÖRST
– Normen är att jobbet kommer först. Det gäller att vara nåbar och kunna ställa upp med kort varsel. 
Susanne Öberg tycker att man som arbetsledare ska reflektera över vad man kommunicerar. 
– Man kan ju fundera på om det är nödvändigt att lägga möten klockan halv åtta på morgonen. Om man ändå gör det bör man vara medveten om att småbarnsföräldrar kanske utestängs. 
Det praktiska skogsbruket har hög status. 
– Det är i den miljön, gärna med en motorsåg i handen, som skogsägare och anställda beskrivs i bilder och berättelser. Detta trots att det finns så väldigt många andra yrken inom skogen. 
Jakt är ett fritidsintresse som ger status och inkludering. 
– Det pratas om med en sådan självklarhet, man glömmer att en majoritet inte ens har vapenlicens. 
 
INSIKT OM EXKLUDERING
Susanne Öberg poängterar att allt som framkommer i deras rapport inte behöver vara fel. 
– Men vi vill skapa insikter om att det som vi gör eller säger varje dag kan skapa exkludering. 
Susanne är själv en del av skogsnäringen. Hon är skogsägare och växte upp i en skoglig familj med en pappa som var inspektor och entreprenör. 
– Det är inte så att vi har suttit på avstånd och tittat på branschen utifrån. Det här är vår kärleksförklaring till branschen, vi vill att den ska vara attraktiv, säger hon. 
Hon hoppas att rapporten ska skapa insikter. 
– Jag tycker att reflektion är en nyckel i jämställdhetsarbete. Om man vågar vara nyfiken så kommer man långt, säger Susanne Öberg. 
 
Susanne Öberg är processledare för det regionala projektet Jämställdhet i skogsbranschen och är medförfattare till rapporten ”Vi säger inte att det är fel – vi säger bara att det skapar ojämställdhet”. 
 
UR SKOGEN 12/2021
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Annons
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Sveaskog höjer massavedspriser

  Nu höjer Sveaskog priserna på virke för andra gången i år.
 • Annons