Våga tänja på det normala

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Mats Blomberg
Mats Blomberg vid mottagandet av Silverkvisten 2017.
BUDSKAP. Självverksamma skogsägare i sig kan innebära mångfald i skogsbruket, säger färska styrelseledamoten Mats Blomberg apropå ett av Föreningen Skogens honnörsord.

Ett av Föreningen Skogens budskap är att värna skogs­brukets mångfald i den meningen att det inte finns ett rätt sätt att bruka skog. Det skriver Mats Blomberg, ledamot i föreningens styrelse sedan i våras, gärna under på.
– Att vi behöver ett rationellt skogsbruk som försörjer industrin med råvara utesluter inte det småskaliga. Vi behöver både och. De individer som blir pionjärer för nya skötselsätt är viktiga och vi behöver sprida information om dem, säger Mats.
Han anser att självverksamma skogsägare i sig ger mångfald: Alla sköter i någon mån skogen på sitt personliga sätt. Frihet under ansvar ger mångfalt tillbaka, poängterar  han. 

Annons
Annons

Mats Blomberg är sedan något halv­år pensionär efter 20 år på Södra, senast som närings­politisk samordnare. Skogs­engagemanget har han dock kvar och han blev glad när ­valberedningen frågade om han ville arbeta för Föreningen Skogen. Mats tycker att föreningens inriktning – att ­främja aktivt skogsbruk och flera sätt att sköta i skogen – stämmer bra med hans egen syn. Hans brinnande engagemang för skog och politik ur familje­skogsbrukets synvinkel gav honom dessutom Föreningen Skogens pris Silver­kvisten härom året. 

Mats vill också dra en lans för skogens sociala värden. 
– Det gagnar oss om allmänheten upplever skogen som positiv. Det handlar om små medel som att gallra fram äldre träd. Och glöm inte brynen! Välskötta skogsbryn är 
viktiga för den biologiska mång­falden och uppfattas som estetiskt tilltalande av allmänheten.

Ett sätt att få inspiration är att besöka andra länder, råder han. Man behöver inte åka långt.
– Jag besökte norra Finland i somras och det var väldigt intressant att se hur duktiga de är på björk.
Med rötter i södra Norrland ser dock hans skönhetsideal annorlunda ut.
– För min egen del finns inget vackrare än en pelarsal av tall. Men en förutsättning är för­stås att tallen växer på rätt jordmån, som så ofta i Häl­sing­land och Bergslagen där jag växte upp.

Ett enkelt och konkret tips vill Mats ge alla skogsägare: Ta motorsågskörkort! 
– Det blir mycket roligare att jobba när man känner sig säker. Kanske vågar man tänja lite mer på den ”normala” skötseln”. 
På köpet får du bättre ekonomi i ditt brukande.
Dessutom, tillägger han, gör du inte bara din egen hälsa en tjänst. Även samhället kan slippa ytterligare belastning på sin tyngda vård­apparat om vi minimerar olyckorna i skogen.

SKOGEN 9/2019

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Ekprojekt kan söka pengar

  Kategorier: ekskötsel, ekskogsbruk
  Nu finns chans för såväl forskare som privatpersoner att söka anslag för ekprojekt.
 • Annons
 • Nordiskt skogsbruk har långt kvar till jämställdhet

  Det nordiska skogsbruket är i behov av arbetskraft men missar en stor outnyttjad resurs, nämligen kvinnorna. Av maskinförarna i Norden är endast några få procent kvinnor, enligt en ny rapport.
 • Anders Ekstrand

  ”Sätt en surrande skogslönn”

  På våren brukar mina stora lönnar surra så högt att det hörs in i sovrummet. Tusentals humlor söker nektar i pollen, ofta i sällskap med övervintrade fjärilar, berättar Anders Ekstrand i Sista ordet.
 • Annons
 • Staten ger pengar till omarrondering

  Kategorier: omarrondering, Skogsägare
  Regeringen vill skjuta till pengar till omarronderingen av splittrad skogs- och jordbruksmark i Dalarna.
 • Rekordmånga skogsstudenter i höst

  Den här hösten har rekordmånga börjat studera skog hos Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. 
 • Annons