”Våga rikta ljuset mot dig själv”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Alla vi andra runtomkring måste våga vara modiga och säga ifrån men också rikta ljuset mot vårt eget agerande, säger forskaren Stina Powell apropå sexuella trakasserier.
Tidningen SKOGEN 10/2020Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»

Stina Powell har tillsammans med forskarkollegan Ann Grubbström studerat vad som hänt på jägmästarutbildningen efter upprop om sexism i samband med Metoo 2018 och uppropet Slutavverkat.
– Jag tror inte att någon i skogsnäringen egentligen vill ha det så här, säger hon.
– Även om mycket har blivit bättre på skolan så finns fortfarande en maskulin, otillåtande norm kvar. Visserligen bara hos ett fåtal, men de verkar mycket tongivande, säger hon.

Ett sätt att trakassera är dölja det genom att kalla det för skämt. 
– I stunden när trakasserier sker får de ut­satta kvinnorna sällan öppet stöd. Efteråt, däremot, kan någon komma fram och knacka dem i ryggen och bekräfta att ”det där var inte okej”, säger Stina Powell. 

Enligt henne brister både lärare och studiekamrater när det gäller att markera.
– Läraren kanske bara har ett fåtal föreläsningar med klassen och tycker att det är någon annans sak att ta tag i. Studiekamraterna kan vara rädda för att själva drabbas av utanförskap om de säger ifrån.
– Särskilt utsatta för trakasserier verkar de som bryter mot den traditionella maskulina jägmästarkulturen vara. De kanske framför åsikter om hållbarhet, naturvård och vegetarisk kost, berättar hon.

Annons
Annons

Stina PowellStina Powell forskare vid Institutionen för stad och land vid SLU, även gästforskare på Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet Naturligtvis måste skolledningen agera mot trakasserierna, anser Stina Powell.
– Det måste ske genom att ge formella uppdrag och att avsätta löner och tid till personer som arbetar med jämställdhet, säger hon.

Men allt handlar inte bara om att ropa efter ledarskap.
– Alla vi andra runt omkring måste våga vara modiga och säga ifrån, men också rikta ljuset mot vårt eget agerande i sådana här situationer. Man kan ställa sig frågan: Hur ska jag utveckla mitt eget civilkurage?

Berättat för Karin Lepikko

SKOGEN 12/2020

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Sådd ger mer kvalitetstimmer"

  Det är konstigt att sådd och självsådd står för så liten del av föryngringen, tycker Per Jonasson, skogsägare och skogspoddare, när han intervjuas i Sista ordet.
 • Annons
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Annons
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Annons