”Våga rikta ljuset mot dig själv”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Alla vi andra runtomkring måste våga vara modiga och säga ifrån men också rikta ljuset mot vårt eget agerande, säger forskaren Stina Powell apropå sexuella trakasserier.
Tidningen SKOGEN 10/2020Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»

Stina Powell har tillsammans med forskarkollegan Ann Grubbström studerat vad som hänt på jägmästarutbildningen efter upprop om sexism i samband med Metoo 2018 och uppropet Slutavverkat.
– Jag tror inte att någon i skogsnäringen egentligen vill ha det så här, säger hon.
– Även om mycket har blivit bättre på skolan så finns fortfarande en maskulin, otillåtande norm kvar. Visserligen bara hos ett fåtal, men de verkar mycket tongivande, säger hon.

Ett sätt att trakassera är dölja det genom att kalla det för skämt. 
– I stunden när trakasserier sker får de ut­satta kvinnorna sällan öppet stöd. Efteråt, däremot, kan någon komma fram och knacka dem i ryggen och bekräfta att ”det där var inte okej”, säger Stina Powell. 

Enligt henne brister både lärare och studiekamrater när det gäller att markera.
– Läraren kanske bara har ett fåtal föreläsningar med klassen och tycker att det är någon annans sak att ta tag i. Studiekamraterna kan vara rädda för att själva drabbas av utanförskap om de säger ifrån.
– Särskilt utsatta för trakasserier verkar de som bryter mot den traditionella maskulina jägmästarkulturen vara. De kanske framför åsikter om hållbarhet, naturvård och vegetarisk kost, berättar hon.

Annons
Annons

Stina PowellStina Powell forskare vid Institutionen för stad och land vid SLU, även gästforskare på Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet Naturligtvis måste skolledningen agera mot trakasserierna, anser Stina Powell.
– Det måste ske genom att ge formella uppdrag och att avsätta löner och tid till personer som arbetar med jämställdhet, säger hon.

Men allt handlar inte bara om att ropa efter ledarskap.
– Alla vi andra runt omkring måste våga vara modiga och säga ifrån, men också rikta ljuset mot vårt eget agerande i sådana här situationer. Man kan ställa sig frågan: Hur ska jag utveckla mitt eget civilkurage?

Berättat för Karin Lepikko

SKOGEN 12/2020

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons
 • ”Bra skogsbilvägar ökar konkurrenskraften”

  SKOGENdebatt. Biometria har ett uppdrag av köpare och säljare av virke att inventera skogsbilvägnätet i Götaland. Syftet är att komma åt en del av de stigande kostnader som sänker konkurrenskraften för svensk skog, skriver vd Peter Eklund i en replik.
 • Mera känslor i skogskonflikten

  Konflikter om skogen handlar allt mer om politik och kultur och mindre om tekniska frågor, visar en undersökning från Linnéuniversitetet.
 • Annons
 • Sågverk på högvarv ger höjda timmerpriser

  Stor efterfrågan på sågade trävaror gör att Södra höjer priserna på sågråvara.
 • Styr granbarkborren ditt skogsliv?

  Måste du anpassa skötseln i din skog efter barkborren? Har skogens ekonomi förändrats i grunden? Eller har de senaste åren varit undantag? Svara på månadens fråga!
 • Annons