Vädret försämrade kvartalsresultat

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogsägarföreningen Mellanskogs rörelseresultat för första kvartalet i år nådde 19,1 miljoner kronor. Det är en minskning med drygt 8 miljoner jämfört med samma period 2017.

I huvudsak beror minskningen på väderförhållanden som gjort att avverkningar har försvårats och därmed hämmat produktionen, skriver Mellanskog i ett pressmeddelande. Det har dessutom uppstått kapacitetsbrist på transportsidan.

Annons
Annons

Resultatet efter skatt uppgår till 13 miljoner kronor, en minskning med 6,5 miljoner jämfört med förra årets första kvartal. 

Men kassaflödet för de tre första tre månaderna i år beskrivs som starkt.

– Det här är ett stabilt kvartalsresultat för Mellanskog. Vi har höjt priserna rejält under våren och ser en hög aktivitet hos våra skogsägare. Snön är äntligen borta och vi tar med oss en god fart in i sommaren, säger vd Sture Karlsson.  

Omsättningen för första kvartalet blev 862 miljoner kronor, att jämföras med 857 miljoner under samma period i fjol. Föreningen levererade 1,4 miljoner kubikmeter virke toppmätt under bark, en marginell minskning jämfört med det första kvartalet i fjol.

Mellanskog äger 49.5 procent av aktierna i träindustrikoncernen Setra Group.

Setras rörelseresultat ökade kraftigt och nådde 92 miljoner kronor, vilket är en ökning med nästan 60 miljoner jämfört med det första kvartalet 2017.

 

Publicerad:
 • Charlotte Bengtsson

  Forskningschefen gillar verkstad

  PRISAD. Charlotte Bengtsson är enligt egen utsago ”bra på att göra ingenting”. Det tvivlar du nog på om du har mött denna handlingskraftiga forsknings­chef och Guldkvistmottagare som gärna har en forskningsrapport på sängbordet.
 • Annons
 • Föreningen Skogen, Tidningen SKOGEN

  Virkesförrådet fortsätter att växa

  Fler och större träd är anledningen till att virkesförrådet i de svenska skogarna fortsätter att växa,  visar statistik från Riksskogstaxeringen.
 • Tidningen SKOGEN

  Frysta frön föryngrar skånsk lövskog

  Samla bok- och ekollon, frys ned dem, låt dem gro och så dem i naturen.
 • Annons
 • Stora barkborresvärmar ökar skaderisken

  Det snabba omslaget till varmare väder har kickstartat svärmningen av granbarkborrar. Det ökar riskerna för skadeangrepp på stående skog.
 • Rekordbrand hjälper naturen

  En naturvårdsbränning på hela 260 hektar, kanske den största i Sverige någonsin, har genomförts i Rätttvik.
 • Annons