Vädret försämrade kvartalsresultat

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogsägarföreningen Mellanskogs rörelseresultat för första kvartalet i år nådde 19,1 miljoner kronor. Det är en minskning med drygt 8 miljoner jämfört med samma period 2017.

I huvudsak beror minskningen på väderförhållanden som gjort att avverkningar har försvårats och därmed hämmat produktionen, skriver Mellanskog i ett pressmeddelande. Det har dessutom uppstått kapacitetsbrist på transportsidan.

Annons
Annons

Resultatet efter skatt uppgår till 13 miljoner kronor, en minskning med 6,5 miljoner jämfört med förra årets första kvartal. 

Men kassaflödet för de tre första tre månaderna i år beskrivs som starkt.

– Det här är ett stabilt kvartalsresultat för Mellanskog. Vi har höjt priserna rejält under våren och ser en hög aktivitet hos våra skogsägare. Snön är äntligen borta och vi tar med oss en god fart in i sommaren, säger vd Sture Karlsson.  

Omsättningen för första kvartalet blev 862 miljoner kronor, att jämföras med 857 miljoner under samma period i fjol. Föreningen levererade 1,4 miljoner kubikmeter virke toppmätt under bark, en marginell minskning jämfört med det första kvartalet i fjol.

Mellanskog äger 49.5 procent av aktierna i träindustrikoncernen Setra Group.

Setras rörelseresultat ökade kraftigt och nådde 92 miljoner kronor, vilket är en ökning med nästan 60 miljoner jämfört med det första kvartalet 2017.

 

Publicerad:
 • Gran slår nytt höjdrekord

  Kategorier: Sveriges högsta gran
  Nu har Sveriges högsta gran hittats. Nytt rekord är 49,4 meter.
 • Annons
 • Märkning på stammens kapyta.

  Skrivare märker virke direkt i aggregatet

  PATENT. En svensk uppfinning märker virket med valfri text innan det lämnar aggregatet. Många maskinförares önskedröm kan bli verklighet.
 • Markus Helin

  Få kvinnor köper skog

  FASTIGHETER. Bara vart fjärde köp av skog på den öppna marknaden gjordes av en kvinna i fjol. En låg andel med tanke på att nästan 40 procent av skogs­ägarna är kvinnor, men ändå en ökning över några år. 
 • Annons
 • Minskad lönsamhet för skogsbrukare

  Medan skogsindustrin går på högvarv minskar lönsamheten i skogsbruket, enligt en rapport från LRF Konsult.
 • Het konjunktur gynnar skogsindustrin

  Exportvärdet för skogsprodukter har ökat under 2018. I Europa är efterfrågan på trävaror fortsatt god men från utomeuropeiska marknader märks en minskad efterfrågan, enligt en rapport från Skogsindustrierna.
 • Annons