Vädret försämrade kvartalsresultat

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogsägarföreningen Mellanskogs rörelseresultat för första kvartalet i år nådde 19,1 miljoner kronor. Det är en minskning med drygt 8 miljoner jämfört med samma period 2017.

I huvudsak beror minskningen på väderförhållanden som gjort att avverkningar har försvårats och därmed hämmat produktionen, skriver Mellanskog i ett pressmeddelande. Det har dessutom uppstått kapacitetsbrist på transportsidan.

Annons
Annons

Resultatet efter skatt uppgår till 13 miljoner kronor, en minskning med 6,5 miljoner jämfört med förra årets första kvartal. 

Men kassaflödet för de tre första tre månaderna i år beskrivs som starkt.

– Det här är ett stabilt kvartalsresultat för Mellanskog. Vi har höjt priserna rejält under våren och ser en hög aktivitet hos våra skogsägare. Snön är äntligen borta och vi tar med oss en god fart in i sommaren, säger vd Sture Karlsson.  

Omsättningen för första kvartalet blev 862 miljoner kronor, att jämföras med 857 miljoner under samma period i fjol. Föreningen levererade 1,4 miljoner kubikmeter virke toppmätt under bark, en marginell minskning jämfört med det första kvartalet i fjol.

Mellanskog äger 49.5 procent av aktierna i träindustrikoncernen Setra Group.

Setras rörelseresultat ökade kraftigt och nådde 92 miljoner kronor, vilket är en ökning med nästan 60 miljoner jämfört med det första kvartalet 2017.

 

Publicerad:
 • Luftskeppsrobotar

  År 2040 sköter luftskeppsrobotarna virkestransporterna

  DEBATT. Luftskeppsrobotar som kvistar stockar och sedan fraktar de från skogen till sågen skulle värna både natur och klimat. Science fiction? Enligt Mats Hagner, professor emeritus, behövs bara en anpassning av befintlig teknik.
 • Annons
 • "Vi kan inte längre använda skogen som förut"

  Kategorier: debatt, Henrik Petrén
  DEBATT. Verkligheten tvingar oss nu alla att se på skogen på ett helt nytt sätt – en livsviktig kolsänka som vi måste sköta på rätt sätt. Skogsägarna har en nyckelroll, skriver Henrik Petrén.
 • Ingen brådska att ta ut bränd skog

  Det finns ingen anledning att skynda sig ut för att upparbeta den brända skogen. Det räcker att göra det till våren. Torkan har minskat risken för skadeinsekter i höst.
 • Annons
 • Nu kartläggs trädens samhällsnytta

  Vilken samhällsnytta gör stadsträden? Ett projekt ska hjälpa kommuner och företag att presentera siffror på det.
 • Skogsentreprenörer får ersättning för stoppat skogsarbete

  Många skogsentreprenörer har varit tvungna att begränsa verksamheten på grund av den höga brandrisken i sommar. Södra ersätter nu sina avtalsentreprenörer för en veckas produktionsbortfall.
 • Annons