Vädret försämrade kvartalsresultat

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogsägarföreningen Mellanskogs rörelseresultat för första kvartalet i år nådde 19,1 miljoner kronor. Det är en minskning med drygt 8 miljoner jämfört med samma period 2017.

I huvudsak beror minskningen på väderförhållanden som gjort att avverkningar har försvårats och därmed hämmat produktionen, skriver Mellanskog i ett pressmeddelande. Det har dessutom uppstått kapacitetsbrist på transportsidan.

Annons
Annons

Resultatet efter skatt uppgår till 13 miljoner kronor, en minskning med 6,5 miljoner jämfört med förra årets första kvartal. 

Men kassaflödet för de tre första tre månaderna i år beskrivs som starkt.

– Det här är ett stabilt kvartalsresultat för Mellanskog. Vi har höjt priserna rejält under våren och ser en hög aktivitet hos våra skogsägare. Snön är äntligen borta och vi tar med oss en god fart in i sommaren, säger vd Sture Karlsson.  

Omsättningen för första kvartalet blev 862 miljoner kronor, att jämföras med 857 miljoner under samma period i fjol. Föreningen levererade 1,4 miljoner kubikmeter virke toppmätt under bark, en marginell minskning jämfört med det första kvartalet i fjol.

Mellanskog äger 49.5 procent av aktierna i träindustrikoncernen Setra Group.

Setras rörelseresultat ökade kraftigt och nådde 92 miljoner kronor, vilket är en ökning med nästan 60 miljoner jämfört med det första kvartalet 2017.

 

Publicerad:
 • ”Särintressen styr inte rapportering om klimatnytta”

  DEBATT. Varken Bo Hektor eller andra skogsintresserade klimatvänner behöver känna någon oro över att Sveriges rapportering av utsläpp och upptag från skog- och markanvändningssektorn påverkas av särintressen; skriver Mattias Lundblad och  Hans Petersson, SLU, i en replik.
 • Annons
 • Rätt blandad skog växer bättre

  Blandskogar kan ge bättre trädtillväxt, mer biologisk mångfald, mer bär och vilt samt ett rikare friluftsliv. Men det gäller att blanda rätt.
 • Nu stämmer Södra staten

  Södra bistår två markägare med en stämningsansökan riktad mot staten. Bakgrunden är att Skogsstyrelsen stoppat en avverkning på deras skogsfastighet utanför Åseda i Uppvidinge kommun, utan kompensation.  
 • Annons
 • ”Stoppad inventering riskerar exporten”

  Om inte den landsomfattande nyckelbiotopsinventeringen återupptas sätts hela skogsnäringens framtid på spel, skriver mångåriga skogsanalytikern och tidigare SLU-professorn Sten Nilsson på SvD Debatt.
 • Skogsägare fick rätt mot staten

  Skogsägarna som stämde staten när de hindrades att avverka och nekades ersättning, har fått rätt. Staten ska betala över 18 miljoner kronor till flera markägare, enligt en dom i mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt.
 • Annons