”Vad är det han säger – återskapande?”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Att återskapa natur är inte så lätt, menar debattören. På bilden: Sveaskogs kortjaktmark i Särna 2019. Foto: Peter Lindgren, Proselva.
SKOGENdebatt. Visst kommer avverkad skog att återplanteras och växa. Men det är inte alls samma sak som att den återskapas, skriver Peter Lindgren i en replik till Jonas Jacobsson.

Jonas Jacobsson glömmer en viktig del. Han talar om att återskapa. Skapandet av våra skogar har definitivt inte skötts av oss. De skogar, där skogsbrukets nuvarande avverknings- och återbeskogningsapparat dragit fram går inte att återställa. Så enkelt är det. Inte samma sak som att det inte går att återplantera. Inte samma sak som att det inte kommer att växa. För det gör det.

Annons
Annons

Men, man kan inte återskapa en gammal lavmark i Härjedalens lågfjäll eller kring Gällivare, som avverkats och planterats med Contorta.

Jacobsson skriver: ”det är nettot mellan avverkning och återskapande som i längden blir avgörande”. Om detta är den värdering som ska styra svenskt skogsbruk blir jag än mer bekymrad.

Att vi har ett framgångsrikt skogsbruk i Sverige beror på att framsynta människor en gång började sköta skogen klokt och framför allt återplantera det som avverkats. Det gjorde man utifrån den bästa kunskapen, som sedan i stort kom att permanentas som den enda kunskapen. En stor del av Sverige är skogsbruk och skall så vara. Det är bra. Det nya är bara att man har nya rön, vilket bl.a. innebär att fler och fler börjar tala om alternativa metoder, t.ex. hyggesfria. På sikt skulle man därmed kunna tänka sig att metoderna ändras till att bli mer naturnära och också långsiktigt ekonomiskt försvarbara.

Den som fått halva sin granskog, uppbrunnen eller nerblåst eller uppäten har svårt att få kalkylen att gå ihop. Skogsbruk var definierat som en långsiktig verksamhet – många kan ha glömt det.

Jag talar om de biologiskt mest värdefulla skogarna. Omistliga skogar och skogstyper. Det är de skogarna som inte primärt är till för skogsproduktion. De skogar som innehåller andra värden. De skogar som inte tunga skördare, skotare och markberedare förstört. Jag menar att vi inte har råd att förlora dem.

Det handlar ytterst om våra värderingar.

PETER LINDGREN

Jägmästare och företagskonsult (tidigare bland annat anställd vid Skogforsk)

Läs också:

Jonas Jacobsson 12 maj: Rena felaktigheter borde oroa

Peter Lindgren 11 maj: Är 16 000 hektar avverkade biologiskt värdefulla  skogar per år okej?

Jonas Jacobsson 29 april: Till attack mot skogsnäringen – men nån hade visst räknat fel


 

Publicerad:
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons