”Vad är det han säger – återskapande?”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
”Rena felaktigheter borde oroa"
Att återskapa natur är inte så lätt, menar debattören. På bilden: Sveaskogs kortjaktmark i Särna 2019. Foto: Peter Lindgren, Proselva.
SKOGENdebatt. Visst kommer avverkad skog att återplanteras och växa. Men det är inte alls samma sak som att den återskapas, skriver Peter Lindgren i en replik till Jonas Jacobsson.

Jonas Jacobsson glömmer en viktig del. Han talar om att återskapa. Skapandet av våra skogar har definitivt inte skötts av oss. De skogar, där skogsbrukets nuvarande avverknings- och återbeskogningsapparat dragit fram går inte att återställa. Så enkelt är det. Inte samma sak som att det inte går att återplantera. Inte samma sak som att det inte kommer att växa. För det gör det.

Annons
Annons

Men, man kan inte återskapa en gammal lavmark i Härjedalens lågfjäll eller kring Gällivare, som avverkats och planterats med Contorta.

Jacobsson skriver: ”det är nettot mellan avverkning och återskapande som i längden blir avgörande”. Om detta är den värdering som ska styra svenskt skogsbruk blir jag än mer bekymrad.

Att vi har ett framgångsrikt skogsbruk i Sverige beror på att framsynta människor en gång började sköta skogen klokt och framför allt återplantera det som avverkats. Det gjorde man utifrån den bästa kunskapen, som sedan i stort kom att permanentas som den enda kunskapen. En stor del av Sverige är skogsbruk och skall så vara. Det är bra. Det nya är bara att man har nya rön, vilket bl.a. innebär att fler och fler börjar tala om alternativa metoder, t.ex. hyggesfria. På sikt skulle man därmed kunna tänka sig att metoderna ändras till att bli mer naturnära och också långsiktigt ekonomiskt försvarbara.

Den som fått halva sin granskog, uppbrunnen eller nerblåst eller uppäten har svårt att få kalkylen att gå ihop. Skogsbruk var definierat som en långsiktig verksamhet – många kan ha glömt det.

Jag talar om de biologiskt mest värdefulla skogarna. Omistliga skogar och skogstyper. Det är de skogarna som inte primärt är till för skogsproduktion. De skogar som innehåller andra värden. De skogar som inte tunga skördare, skotare och markberedare förstört. Jag menar att vi inte har råd att förlora dem.

Det handlar ytterst om våra värderingar.

PETER LINDGREN

Jägmästare och företagskonsult (tidigare bland annat anställd vid Skogforsk)

Läs också:

Jonas Jacobsson 12 maj: Rena felaktigheter borde oroa

Peter Lindgren 11 maj: Är 16 000 hektar avverkade biologiskt värdefulla  skogar per år okej?

Jonas Jacobsson 29 april: Till attack mot skogsnäringen – men nån hade visst räknat fel


 

Opinion
Publicerad:

”Men ämnet för debatten var ju något helt annat...”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
SKOGENdebatt. Vi kan säkert ta en debatt om hållbar utveckling också. Men denna gång handlade den om något annat, nämligen vikten av att inte sprida felaktiga fakta i media, skriver Jonas Jacobsson till Peter Lindgren i en slutreplik som därmed sätter punkt för den här diskussionen.
Publicerad:
 • Höjda sågtimmerpriser i hälften av kommunerna

  Massavedspriserna sänktes i flera regioner medan sågtimmerpriserna höjdes i i 139 av landets 290 kommuner. Så summeras september av Virkesbörsen.
 • Annons
 • Fredrik Munter

  Utdelning kan utebli

  MELLANSKOG. Pandemin satte stopp för den utlovade vinst­delningen till medlemmarna, men en ny timmerpremie är ett led i arbetet för ökad medlemsnytta i landets kanske besvärligaste virkesområde.
 • Fjällnära ersättningsärenden prioriteras

  Skogsstyrelsen lovar att skyndsamt slutföra hundra pågående ersättningsärenden rörande fjällnära skog.
 • Annons
 • Matts Rolander

  Hållbar skog – bra reklam

  På brandområdet i Västmanland växer det nu så det knakar och Matts Rolander som är Skogsstyrelsen regionala viltsamordnare i Svealand ser ett stort röjningsbehov i tallungskogen. 
 • ”Skogsindustrin föröder svensk natur och våra barns framtid”

  "Skogsindustrierna och politikerna uppvisar en brist på helhetssyn. Det är bråttom att rädda vår natur. Den siste november ska skogspolitiska utredningen lämna sitt betänkande", skriver Peter Lindgren på DN:s insändarsidor och ger förslag på åtgärder.
 • Annons