Väckelsemöte för skog

Bild för Karin Bernle Written by Karin Bernle On the
Framtidsguider på Jensengymnasiet i Helsingborg var Sara Karlsson, Wilhelm Magnusson och Stina Fridholm. Foto: Karin Bernle
Framtidsguider på Jensengymnasiet i Helsingborg var Sara Karlsson, Wilhelm Magnusson och Stina Fridholm. Foto: Karin Bernle
Nu är Framtidsresan på G! Med app, tävling och rollspel drar skogsindustrins event fram över landet för att locka gymnasieelever till branschen. Rena väckelsen!

Tidningen SKOGEN hoppar på i Helsingborg, där turen har kommit till Jensensgymnasiets tvåor. Engagemanget är stort när  eleverna, uppdelade i grupper av forskarteam, koncernledning, regering och allmänhet ska ta fram den bästa hållbara produkten av skogsråvara. Ett evighetsbatteri vinner, och tyvärr inte det självlysande toapappret som SKOGEN:s skribent hade hoppats på.  

Annons
Annons

Wilhelm Magnusson, en av Framtidsresans guider, berättar att elevernas engagemang ofta känns större i Helsingborg och Malmö än på landsbygden. 
– Här är eleverna till en början undrande, kritiska och vetgiriga. Sedan kommer det kniviga frågor. Det är alltid fem, sex stycken som stannar kvar efteråt. 
Vad är syftet med att åka runt i landet?
– Det finns ett glapp i medvetandet hos ungdomar från storstäderna. Vi vill göra  studenter uppmärksamma på att branschen finns och skriker efter kompetens. Att det finns potential i skogsindustrin. Det måste inte gälla utbildning inom de traditionella skogsyrkena. Framtidsresan vill visa att branschen även behöver till exempel ingenjörer, ekonomer och personalvetare. 
–Vi slår hål på myterna! Det kommer in en större andel tjejer i branschen nu, på jägmästarprogrammet 35-40 procent. Vi berättar också om globala branscher, där språk är en tillgång. Intresse för matematik är en annan tillgång. Och Stina Fridholm som är ekonom berättar om sitt yrke. 
 
Framtidsresan har hållit på sedan 1999 och   är Skogsindustriernas inarbetade  koncept. Sedan starten har man mött över 140 000 elever.
På framtidsresan.se kan man läsa mer. Du som är lärare, boka Framtidsresan till  din skola!
 

 

Elevdrömmar 
Vad drömmer ungdomarna om? Och vad vill de göra om tio år? Elever kan skicka in sina framtidshälsningar till www.framtidsresan.se/framtidshalsningar/. Här två exempel:
”En bra lärare kan hjälpa människor att förändra världen till det bättre. Jag vill bli en sån lärare.”
”Nu kan vi människor leva i lugn och ro, / vi har till och med slutat störa djurens bo. / Vi hör aldrig mera något grin,  /  vi har utnyttjat skogens resurser och tillverkat ny medicin. / Trots att vi fått uppoffra en del, / så är skogen fin och hel.”

 
SKOGEN 11/2014
 
Publicerad:
Bild för Karin Bernle
Karin Bernle
Frilansjournalist
 • Ekprojekt kan söka pengar

  Kategorier: ekskötsel, ekskogsbruk
  Nu finns chans för såväl forskare som privatpersoner att söka anslag för ekprojekt.
 • Annons
 • Nordiskt skogsbruk har långt kvar till jämställdhet

  Det nordiska skogsbruket är i behov av arbetskraft men missar en stor outnyttjad resurs, nämligen kvinnorna. Av maskinförarna i Norden är endast några få procent kvinnor, enligt en ny rapport.
 • Anders Ekstrand

  ”Sätt en surrande skogslönn”

  På våren brukar mina stora lönnar surra så högt att det hörs in i sovrummet. Tusentals humlor söker nektar i pollen, ofta i sällskap med övervintrade fjärilar, berättar Anders Ekstrand i Sista ordet.
 • Annons
 • Staten ger pengar till omarrondering

  Kategorier: omarrondering, Skogsägare
  Regeringen vill skjuta till pengar till omarronderingen av splittrad skogs- och jordbruksmark i Dalarna.
 • Rekordmånga skogsstudenter i höst

  Den här hösten har rekordmånga börjat studera skog hos Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. 
 • Annons