Utskott vill ändra artskyddet

6 maj 2022 Riksdagens miljö- och jordbruksutskott föreslår ändringar i det svenska artskyddet. Det ska inte försvåra mer än nödvändigt, anser man.

Utskott vill ändra artskyddet

Utskottet föreslår att riksdagen ska rikta uppmaningar till regeringen gällande flera delar i artskyddet, enligt ett pressmeddelande från riksdagen.

Artskyddet ska inte försvåra mer än nödvändigt, är grundbudskapet. Därför måste framför allt skyddet av fåglar ses över.

Utskottet föreslår att fågeldirektivet och art- och habitatdirektivet bör regleras var för sig, Och det poängteras att de strikta bestämmelserna för hotade arter i art- och habitatdirektivet inte ska gälla för alla vilda fåglar. 

Regeringen bör också förtydliga att nationella, fridlysta arter inte avsevärt ska kunna försvåra pågående markanvändning, som skogsbruk, fortsätter utskottet.

Det behövs också ett tydliggörande gällande markägares rätt till ersättning vid ett förbud att bruka marken med hänvisning till artskyddet,

Dessutom föreslår man att regeringen tydligt bör reglera att det är staten, inte markägaren, som ansvarar för att utreda om det finns skyddade arter i ett område.

PARTIER INVÄNDER

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet invänder mot förslagen i en gemensam reservation.

Från organisationshåll kom snabba reaktioner. Några som gläds är LRF Skogsägarna.

– Just nu sitter många skogsägare med långa listor från Skogsstyrelsen med arter som ska dokumenteras samtidigt som det finns en stor osäkerhet kring om man ens får bruka sin skog. Det är därför glädjande att en riksdagsmajoritet har enats i kravet att få till en skyndsam förändring. Vår förhoppning är att regeringen omedelbart agerar på alla punkter, säger ordförande Paul Christensson, i ett pressmeddelande från LRF Skogsägarna.

WWF talar istället om ett försvagat artskydd och att förslagen delvis går emot EU:s regelverk och Miljöbalken. 

– Det är anmärkningsvärt att M, C, KD och SD gör tillkännagivanden som kan förvärra krisen för vår biologiska mångfald. Stora delar av oppositionen driver på detta sätt på en försvagning av artskyddet, säger Emelie Nilsson sakkunnig naturvårdspolicy, i ett pressmeddelande från WWF.

Bakgrunden till miljö- och jordbruksutskottets förslag är Skogsstyrelsens förändrade arbetssätt. Med anledning av vägledande domar anser myndigheten att markägaren måste ta ett större ansvar för artskydd och att varje fågel måste betraktas som fridlyst.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Johanna flyttar från Södra till Setra
SkogsJobb