”Utredningen missar äganderättens betydelse”

5 maj 2021 Skogsutredningen ger  uttryck för att skogen är en gemensam resurs som ska förvaltas i dialog mellan alla olika intressegrupper. Inget nämns om skogsägarens särställning och det fundament som äganderätten utgör i ett demokratiskt samhälle, skriver Södra i sitt remissvar

Skogsutredningen bortser från den särställning som skogsägaren har gällande användande och skötsel av skogen. Den saknar dessutom skrivningar om äganderättens betydelse för en trygg demokrati, anser Södra.

– Tryggt och spritt enskilt ägande är en viktig faktor för ett lands välstånd och en förutsättning för all näringsverksamhet. För att de 330 000 enskilda som äger hälften av den svenska skogen, tusentals entreprenörer och ett stort antal företag, ska fortsätta investera i skötsel för både produktion och naturvård är det helt avgörande att det inte finns alltför mycket osäkerhet om huruvida man kommer få fortsätta bruka skogen, säger Lena Ek i ett pressmeddelande.

Tanken med utredningen var att främja en växande skogsnäring och en hållbar skoglig tillväxt med god säkerställd tillgång till nationell biomassa från den svenska skogen, fortsätter Södra.

– Det har inte beaktats. Tyvärr är det få och svaga förslag som stärker äganderätten och som leder till en växande bioekonomi. I stället har tyngdpunkten lagts på att undanta allt större arealer från brukande, säger Lena Ek.

Men det finns förslag som skogsägarföreningen stöder.

– Södras har som eget hållbarhetsmål att tillväxten på medlemmarnas fastigheter ska öka med 20 procent fram till 2050. Men precis som inom Södra bör ett nationellt tillväxtmål bygga på frivillighet för enskilda skogsägare. Åtgärder för ökad tillväxt måste utgå från incitament och undanröjande av hinder för tillväxt, säger  ordförande Lena Ek. 

Läs Södras remissvar här  

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb