Utökad kartläggning av barkborrens övervintring

27 februari 2023 En ny studie visar att en avsevärd andel av barkborrarna gärna övervintrar i granarnas bark även i mellersta Svealand. Det har betydelse för hur de bäst bekämpas.

Utökad kartläggning av barkborrens övervintring

I Götaland och stora delar av Svealand övervintrar knappt hälften av granbarkborrarna i barken. Detta oavsett odlingszon, visar en ny studie från SLU och Skogforsk.

– Tidigare har det saknats data på andelen granbarkborrar som övervintrar i barken för mellersta Svealand så detta är en ny kunskap som vi inte haft tidigare, säger Jan-Olov Weslien, seniorforskare på Skogforsk, i ett pressmeddelande från Skogsstyrelsen.

I kallare regioner, som norra Värmland och Jämtland, är andelen granbarkborrar i barken däremot mindre under vintern.

FÖREDRAR TJOCK BARK

Om granbarkborrarna övervintrar i barken eller i marken har betydelse för hur stor bekämpningseffekt man kan förvänta sig av vinteravverkning. 

Störst andel övervintrare hittar man i granar med tjock, bark, visar studien. 

Men de tycks också föredra träd en bit in i skogen, till skillnad från hyggeskanter. Något annat som lockar till övervintring är att träden har gröna barr, alltså att de angripits sent på säsongen. 

Men mest lockar alltså tjockast möjliga bark vilket gör att äldre granar föredras.

– Om du avverkar angripna träd på vintern så visar den här studien att du troligen får bäst bekämpningseffekt om barken är tjock, träden har gröna barr och står inne i beståndet. Men det gäller under förutsättning att träden har mycket bark kvar och att barken inte faller av vid avverkningstillfället, för då blir granbarkborrarna ändå kvar i skogen, säger Kerstin Ström, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Författare till rapporten är Jan-Olov Weslien och Olle Rosenberg, båda seniorforskare på Skogforsk, och Martin Schroeder, professor i skogsentomologi på Sveriges lantbruksuniversitet.

Rapporten har utförts på uppdrag av Skogsstyrelsen.

Därför är sommaravverkning bäst: En grundförutsättning för att avverkning av angripna granar ska ha bekämpningseffekt är att det finns granbarkborrar i barken och att den följer med ut ur skogen vid upparbetning. Om det inte är minusgrader sitter barken ofta väldigt löst på de angripna träden och faller lätt av, vilket gör att granbarkborrarna blir kvar och överlever i skogen. Sedan tidigare rekommenderas därför att angripna träd avverkas under sommaren när granarna nyligen angripits. Då är bekämpningseffekten som störst. Vinteravverkning av angripna granar kan vara motiverat av andra skäl än bekämpning. Ofta görs avverkningen för att rädda virkesvärde, av säkerhetsskäl eller för att ge plats för ny skog. En viss bekämpningseffekt kan man få, men bekämpning bör inte vara det huvudsakliga skälet för avverkning under vintern. Källa: Skogsstyrelsen.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb