Utländsk släckningshjälp lämnar Sverige

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
skogsbränder
Mark- och flygresurser från bland annat Tyskland, Frankrike och Portugal som stöttat lokala räddningstjänster i Sverige vid skogsbränderna ger sig nu av till länder där de bättre behövs.

Flera internationella resurser finns dock kvar i Sverige, skriver MSB i ett pressmeddelande. De används där behovet är som störst.

Annons
Annons

– Vid en skogsbrand är det i första hand kommunen som ansvarar för släckning via sin räddningstjänst och när det sker större skogsbränder kan kommuner samarbeta inom regionen. För situationer när händelsen är alltför komplex, alltför stor eller långdragen kan MSB bistå med antingen egna förstärkningsresurser eller genom att mäkla resurser nationellt eller internationellt.  Under sommarens exceptionella läge har vi därför haft ett stort internationellt stöd, säger Britta Ramberg, operativ chef på MSB.

Internationell hjälp efterfrågas genom ERCC, Nordred (ett nordiskt samarbete inom räddningstjänsten) och även NATO via Partnerskap för fred (PFF).
 

Mer om MSB:s åtgärder och lägesbild gällande skogsbränderna

 

Publicerad:
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons