Ute är inne

16 oktober 2015 Fler och fler undervisar utomhus. I Höör fick skolbarn gå ut i skogen för att lära sig nyttan med avverkning.

Ute är inne

När granskogen intill Sätoftaskolan i Höör skulle avverkas ryckte utomhuspedagogerna ut. Kerstin Engblom, Eva Warelius och Mats Svensson kom till skolan på uppdrag av  Stiftelsen Skånska Landskap som äger och förvaltar marken. Skogsarbetaren Calle Olsson var också med och berättade om skogsbruk. De var med före, under och efter avverkningen.

– Självklart skulle barnen bli ledsna om det plötsligt stod en avverkningsmaskin i deras skog, berättar Åsa Johansson, verksamhetschef för utomhuspedagogik på Stiftelsen Skånska Landskap.
Hon berättar att stiftelsen tidigt tog kontakt med skolan för att få komma dit  och förbereda barnen.

– Vi ville lära barnen om skogen utifrån avverkningen, vända något som kunde upplevas som negativt till något positivt.
På plats tog man med barnen ut i skogen och förklarade att den var stormskadad och gammal nog för avverkning och att ­träden skulle användas som virke.
– Skogsmaskinsförarna visade maskinen och pratade med barnen. De berättade även vad det finns för olika jobb i skogen. Osby naturbruksgymnasium var här och berättade bland annat att tjejer ofta är bättre maskinförare än killar, säger Åsa Johansson.
Eleverna fotograferade skogen innan avverkning och fick även spara en hel del virke att använda till ett uteklassrum på skolgården. Via trissorna togs tidsperspektivet in: Hur länge har skolan respektive träden funnits på platsen?
– Vi hade även en fortbildningsdag i samarbete med Skogsstyrelsen för alla intresserade lärare på skolan.

Stiftelsen ville även lyfta de höga naturvärden som redan fanns i området och återplantera med ädellöv i stället för gran. I våras slöts cirkeln, då eleverna var med och planterade sin nya skog.
– Det är det som utomhuspedagogiken handlar om, att hämta kunskap i så autentisk miljö som möjligt. Efter det fördjupas lärandet inomhus i klassrummet. Kun­skapen lagras både i kropp och huvud, konstaterar Åsa Johansson.
Enligt henne kan utomhuspedagogik användas i alla ämnen.
– Vi arbetar mycket med det konstnärliga och kreativa skapandet inspirerat av naturen. Via en berättelse tränas språkförståelse och fantasi. Försök att förklara begreppet murken för en sjuåring – det är nästan omöjligt utan att visa. Man känner och luktar och tar in hela innebörden av murket trä.

Även ämnen som matte och svenska kan vinna på utomhuslärande.
– Det är lättare att uppfatta omkrets, volym och höjd utomhus. Man får in begreppen i kroppen, säger Åsa Johansson.
– Sedan har vi alla andra värden, inte minst hälsan. Ett arbete utomhus ger såväl motorisk som social och mental träning. Ofta måste eleverna samarbeta i olika
problemlösningar på plats.

SKOGEN 9/2015

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb