Utdelning kan utebli

Bild för birgittasennerdal Written by birgittasennerdal On the
MELLANSKOG. Pandemin satte stopp för den utlovade vinst­delningen till medlemmarna, men en ny timmerpremie är ett led i arbetet för ökad medlemsnytta i landets kanske besvärligaste virkesområde.
Du läser nu ett smakprov. Läs hela artikeln i SKOGEN 9/2020.
SKOGEN finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

Mellanskogs rörelse­resultat för första halvåret i år landar på 30 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 56 miljoner kronor motsvarande period i fjol. Det sämre resultatet beror på lägre virkespriser, men var ändå bättre än väntat.

Annons
Annons

Fredrik MunterFredrik Munter– Även om inte resultatet är jättebra känns det ändå otroligt skönt att de värsta farhågorna kring coronapandemin inte blev verklighet. Vi kan pusta ut lite och gå in ett mer normalt läge, även om det finns en fortsatt osäkerhet, säger vd Fredrik Munter.

Förra årets helårsresultat efter finansnetto blev 97,6 ­miljoner kronor, tack vare en utdelning på 56,9 miljoner ­kronor från sågverkskoncernen Setra. Utdelningen grundades på Setras resultat 2018 som 
var ett toppår för sågverksbranschen.

I början av 2020 meddelade Mellanskog att föreningens medlemmar skulle få en vinstdelning på 56,4 miljoner kronor, vilket skulle ha blivit den högsta någonsin. Mellanskog har under många år kämpat för att återställa insatskapitalet och det har inte varit tal om några vinstdelningar. Men det blev inte någon vinstdelning i år heller. Coronapandemin kom emellan.

SKOGEN 9/2020

 

Publicerad:
Bild för birgittasennerdal
Birgitta Sennerdal
 • Kraftigt resultatfall för Södra

  Kategorier: Södra
  Lägre priser på avsalumassa tyngde Södras kvartalsresultat. Detta trots högre leveransvolymer av huvudprodukterna jämfört med i fjol.
 • Annons
 • Ungskogsröjning ökar

  Allt större areal sköts i den brukade skogen. Det gäller framför allt genom röjning. Plantering ökar också, men knappast med contortatall som dalar i popularitet.
 • Mikael Lundberg

  ”Välkomna unga till jaktlaget”

  Genom att bli ännu bättre på att ha ett tillåtande och vänligt klimat ska vi locka unga till jaktlaget, berättar Mikael Lundberg i Sista ordet.
 • Annons
 • Mellanskog vill vinstdela 36 miljoner

  Mellanskogs styrelse föreslår en vinstutdelning till medlemmarna på närmare 36 miljoner kronor.
 • Barkborre bekämpas bäst sommartid

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Att bekämpa granbarkborrar med den så kallade sök- och plockmetoden kan inte rekommenderas under vinterhalvåret, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons