Utbyggt massabruk invigt

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Kung Carl XVI Gustaf närvarade vid invigningen av Södra Cell Värö. Foto: Malin Arnesson.
Utbyggnaden av Södras massabruk i Värö gör det till ett av världens största. I fredags invigdes det!

- Det är med stor glädje som vi kan säga att produktionen är igång. Fokus framöver är att öka produktionstakten, säger Gunilla Saltin affärsområdeschef Södra Cell.

Annons
Annons

Fyra miljarder har Södra investerat i massabruket i Värö. Utbyggnaden innebär ökad produktion från dagens 425 000 ton till 700 000 ton massa per år. Bruket blir därmed ett av världens största, modernaste och mest energieffektiva för produktion av barrsulfatmassa.

- Marknaden för pappersmassa växer globalt och det blir nu möjligt för oss att möta denna efterfrågan och fortsätta växa tillsammans med våra kunder. Vi levererar redan idag högkvalitativ massa till flera olika kundsegment, något som vi kan utveckla än mer. Genom expansionen vill vi stärka vår marknadsledande position, säger Lars Idermark, vd och koncernchef Södra, i ett pressmeddelande.

Utbyggnaden bidrar till 20 nya tjänster på Södra Cell Värö och 220 nya tjänster inom skog och transport.

 

 

Publicerad:
 • Nu påbörjas rekordbygge i trä

  En av världens högsta träbyggnader börjar resas i Skellefteå. Det 80 meter höga kulturhuset byggs till stor del av gran från Västerbotten.
 • Annons
 • Ny film lär dig ungskogsröjning

  I en ny film kan du lära dig ungskogsröjning steg för steg.
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Polarisera skogsbruket!

  Folk klagar över att världen polariseras. Men vi borde kanske ha mer av den varan. Åtminstone i skogen.
 • Annons
 • Virkesstudion på Skogsnolia

  Nu finns ett nytt avsnitt av Virkesstudion inspelat på Skogsnolia. Tidningen SKOGENS Bengt Ek medverkar och berättar om det bästa med skogsmässor.
 • Konjunkturavmattning med tillförsikt

  Med stormar och bakborreangrepp ökar avverkningarna  i Europa vilket ger en något mättad trävarumarknad med välfyllda lager, enligt en ny rapport som dock ser positiva förutsättningar framöver.
 • Annons