”USA behöver trävaruimport”

5 februari Tvärtemot vad Donald Trump säger är det orimligt att tro att USA kan lyckas bli självförsörjande på sågtimmer, enligt Christian Nielsen på Skogsindustrierna.

”USA behöver trävaruimport”
Foto: Emil Nordin, Skogsindustrierna.

USA:s importbehov av trävaror från Kanada är ungefär 25 procent av deras konsumtion. Det skapar frågetecken kring de nya tullarna.

– Kostnaden för import från kanadensisk produktion kommer troligtvis vara normerande, och de som tydligast kommer drabbas av om höjda tullar införs, blir därmed de amerikanska konsumenterna som får betala mer. För europeiska producenter blir effekterna mer otydliga, om ens några, säger Christian Nielsen, marknadsanalytiker för trävaror. i ett pressmeddelande från Skogsindustrierna.

Christian Nielsen. Foto: Björn Leijon, Skogsindustrierna.

För massa och papper ser det annorlunda ut. USA har, enligt Christian Nielsen, möjlighet att täcka landets behov med egen produktion genom att minska exporten.

Sverige har sju procent av sin massaexport till USA. För papper och kartong är motsvarande siffra fem procent.

– För svensk skogsindustris del är den amerikanska marknaden ungefär fem till tio procent av vår export, beroende på segment, och de nya tullarna lär endast få begränsad direkt påverkan.

 Men en eskalerande handelskonflikt gagnar inte någon, allra minst en exportberoende skogsnation som Sverige, fortsätter han.

– Hela 92 procent av Sveriges produktion av papper och kartong exporteras, till exempel. De globala flödena av skogsindustriprodukter kan komma att styras om när USA:s höjda tullar införs, säger Christian Nielsen. 

Stephen Wyatt. Foto: Torbjörn Esping.

När Stephen Wyatt, till vardags professor i Mocton i Kanada, gästade SLU i somras pratade han om möjligheterna för svenska sågverk när det råder ”timmerkrig” mellan Kanada och USA. Men också om hur beroende de nordamerikanska grannländerna är av varandra.

Kanada har 75 procent av sin virkesexport till USA.

Historiskt har det han kallar för amerikanska timmerkrigen ökat exporten från Sverige till USA. Mellan 2016 och 2022 med så mycket som 491 procent, berättar han i en artikel från augusti på SLU:s webb.

– Gör det bästa av situationen medan timmerkriget fortfarande pågår och innan  nästa handelsavtal förhandlas fram, sa Stephen Wyatt då.

Konflikter gällande virkeshandeln mellan länderna går ett par hundra år tillbaks. Efter en lång paus tog handelsstridigheterna ny fart på 1980-talet. USA anklagade då Kanada för prisdumpning. Genom att kanadensiska sågverk oftast köper timret från statliga skogar behöver de inte betala fullt pris för råvaran, löd resonemanget.

Men, poängterade Stephen Wyatt, i långa loppet behöver USA Kanada, och Kanada behöver USA för att hålla skogsindustrin och skogssektorn levande.

– Förklaringen är enkel. Kanadensiska producenter kan sätta varorna på ett tåg till den amerikanska marknaden. Att lägga dem på en båt kommer alltid att bli dyrare.

Grafik: SLU.


Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb