Urgamla skogsfynd gör forskningsnytta

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Johannes Edvardsson forskning på flera tusen år gamla träd kan hjälpa oss förstå klimatförändringarna.
2019 avslutades med rapporter om ålderstigna skogsfynd som gläder forskarna. I Sverige hittades en 8 000 år gammal tall och i USA världens äldsta skogsfossil – 385 miljoner år gammalt.

Jämtkrafts personal hittade det 8 000 år gamla, välbehållna trädet i en torvmosse utanför Östersund. Det, och en mängd andra träd som hittats i mossen, undersöks nu av geologiforskaren Johannes Edvardsson vid Lunds universitet. 

Annons
Annons

Fynden kan hjälpa honom att finna orsaken till dagens skogsutbredning på myrar och mossar i Skandinavien och Baltikum. En kärnfråga är om den beror på människans utdikning eller om det är en naturlig process.

—När skogar breder ut sig och börjar växa på mossar och myrar ökar utsläppet av växthusgaser. Träden torkar ur den fuktiga marken viket gör att mosstillväxten avtar, mindre kol binds i marken och koldioxidutsläppen från torvmossen ökar, säger Johannes Edvardsson i ett pressmeddelande från Jämtkraft.

De gamla träden som legat gömda i den jämtländska torvmossen kan nu bidra till att bringa klarhet kring klimatförändringar.

—Genom att studera årsringarna och göra isotop-prover kan jag se hur trädet klarat av olika klimatförändringar. Det är intressant att kunna jämföra trädetableringen som sker idag med varma och torra perioder med trädetablering för tusentals år sedan. Då kan vi bättre förstå om dagens situation är unik. Det är helt enkelt viktigt att förstå sambandet om vi ska försöka minska utsläppen av växthusgaser totalt sett, säger Johannes Edvardsson.

 

VÄRLDENS ÄLDSTA SKOG

I USA i delstaten New York gjordes ett skogligt fynd av helt annat slag och ålder. En 385 miljoner år gammal fossiliserad skog hittades i ett stenbrott utanför staden Cairo, rapporterar USA Today.

Träden hade utbredda rotsystem, något som det tidigare rått tvivel om gällande så gamla skogar. Bland fynden finns tre föregångare till våra träd. Nämligen Archaeopteris som påminner om ormbunke,  palmliknande Eospermatopteris och troligtvis även Lycopsida, en lummerväxt.  Lycopsida har aldrig spårats så långt tillbaks i tiden. Åldern har fastställts genom att mäta koldioxidhalten i växternas rötter.

En av forskarna bakom fynden är biologiprofessor William Stein vid Binghamton University i New York.

– Dessa urskogar ledde till att världen aldrig blev densamma. De förändrade ekosystem, mark och hav, koldioxidhalten i atmosfären samt det globala klimatet, säger han till USA Today.

William Sten var även med vid upptäckten av det som tidigare ansågs vara det äldsta skogsfossilet i världen. Det finns i samma delstat, bara några mil bort och är ett par tre miljoner år yngre.

Han är dock övertygad om att det finns fler fynd i liknande jordar att upptäcka över hela världen.

– Jag skulle vilja veta vad som hänt historiskt, inte bara här utan överallt, säger han.

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Testa dina trädkunskaper

  Alla känner väl till gran och tall – men vad vet du egentligen om dem och alla våra andra svenska träd?
 • Annons
 • Så syns coronaeffekten i skogssektorn

  Coronakrisen har slagit väldigt olika mot olika delar av skogsindustrin. Men på det hela har man klarat den väl, konstaterar Virkesbörsen i sin analys av andra kvartalet i år.
 • Skogsmaskindagarna ställs in

  Skogsmaskindagarna i Karlskoga 2020 ställs in på grund av restriktioner med anledning av coronaviruset. Mässan återkommer den 20-21 maj 2022.
 • Annons
 • De testar fjärrstyrda skotare

  Nu testar Sveaskog att fjärrstyra skotare. Fjärrstyrning skulle innebära en förbättrad arbetsmiljö för många maskinförare. ​
 • Vida nöjda med halvåret

  Kategorier: Vida, halvårsrapport
  Vida-koncernens halvårsresultat sjönk med närmare 40 procent jämfört med i fjol. Ett bra rörelseresultat efter förutsättningarna, anser ledningen.
 • Annons