”Upptäck röjning!”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
PRISTAGARE. Hälsingeföretaget Jolo sprider kunskap och inspiration om skogsvårds­branschen. För det har de fått Föreningen Skogens Silverkvist. 

Paret Helen och Lars-Göran ”Lövet” Löfgren är en lyckad matchning för företagande. Hon har pedagogik- och ämneskunskaper från läraryrket, han – enligt henne – stora, nördiga kunskaper i röjning och annan skogsskötsel.

Annons
Annons

De båda prioriterar kunskapsspridning på olika sätt.
– När vi började driva företaget tillsammans för tio år sedan år sedan tänkte jag att vi borde berätta mer om vår vardag. Det gör vi sedan dess på Facebook, berättar Helen.
Näringen behöver långt mer uppmärksamhet än den får i dag, enligt paret. Det gäller att höja statusen för skogsjobb 
och att berätta om den stora ekonomiska betydelse som skogen haft och har för landets välfärd. Dessutom spelar ­skogen en viktig roll på vägen till ett mindre fossilberoende samhälle, säger de.

Jolo sprider också sin kunskap bland privatpersoner. De anordnar kurser och inspirationsdagar, ibland med en picknickkorg i parets egen skog och ibland hemma i köket. Vissa skogsägare vill få rådgivning på plats i sin egen skog.
– Man har ju skog av olika skäl och vi är noga med att poängtera för våra kursdeltagare att vi har vår hemvist i produktionsskogsbruket, vilket förstås inte utesluter att naturvården ska skötas på bästa sätt, säger Helen Löfgren.
Personalutbildning har dess­utom blivit en nödvändighet. 
– Det är nästan omöjligt att hitta utbildade röjare. Positiv förstärkning, det vill säga att berätta när de anställda gör rätt, är ledord för oss, säger Helen Löfgren. 

Paret Helen och Lars-Göran ”Lövet” LöfgrenFolkbildande röjningsentusiasterna Lars-Göran och Helen Löfgren fick sina Silverkvistar i samband med Skogsentreprenörerna SE:s årsmöte.
Foto: Silja Satu Kirchgaesser

Hon är säker på att det finns många där ute som skulle passa som röjare, men som inte söker till yrket.
– Det finns många som verkligen trivs med kroppsjobb i skogsmiljön i alla väder, men det gäller att de får kännedom om jobbet. 
Det är inte bara utanför branschen som okunskaperna om röjning finns.
– Även vi inom branschen behöver vässa oss, säger Helen.
De inledande råden blir ­därför enkla. Som att det är bäst att börja röja i det bästa området.
– Då har man alltid ett fint område som växer och frodas och motivation och inspiration till att fortsätta röja.

En annan utmaning är att förklara att det är skillnad på röjning och röjning.
– Några har hört om viss en snittkostnad per hektar utan att ha kännedom om den stora skillnad i stamtäthet, stamhöjder och markförhållanden som råder mellan olika platser. 
– På våra objekt i området mellan Bollnäs och Järvsö är medelstamantalet 25 000 med en höjd på fem meter per hektar. Det säger sig själv att det tar tid att röja fram 2 000 stammar – och att vi måste kunna ta betalt för det.

Att Silverkvisten betyder mycket för dem står helt klart, på företagets webbsida kallar de sig skämtsamt för herr och fru Silverkvist.
– Vi är otroligt stolta, det har gett oss enorm uppmärksamhet och stärker det vi jobbar för: Att höja värdet på yrket. Det är som Lövet sa när vi mottog priset: Det var lika väntat som att få Nobelpriset, säger Helen Löfgren. 
Hon tillägger:
– Att man blir så förvånad över att belönas som skogsvårdsföretagare säger något om yrkets status. 

OM / HELEN LÖFGREN
Ålder: 57 år.
Uppväxt: Gård på Öland.
Bakgrund: Jordbruksgymnasium, ekonomi, ledarskap, lärare i svenska/so. 
Fritidsintressen: Musik, mat och skidor.
Framtidsdröm: Missionera om röjning.

OM / LARS-GÖRAN LÖFGREN
Ålder: 57 år.
Uppväxt: Gård i Hälsingland.
Bakgrund: Skogsbruksskola, ekonomi, ledarskap och livet. 
Fritidsintressen: Skidor, sudoku och mat.
Framtidsdröm: Bredda företagets verksamhet.

SKOGEN 12/2019

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Virkesstudion #45 – svensk skogsstrategi

  I dagens avsnitt träffar Virkesstudion personer som på olika sätt arbetar med den svenska skogsstrategin.
 • Annons
 • ”Attityden mot skogsbruket måste ändras”

  SKOGENdebatt. Skogsbruket får allt sämre lönsamhet samtidigt som pålagorna ökar och äganderätten inskränks. Hur kan beslutsfattare göra så mot en näring som är så viktig för Sverige? Ändra attityd!  Det säger Karin Brunsberg, praktiker i skogsbruket sedan 50 år.
 • Äganderätten oroar mest

  Fler skogsägare än i fjol tror på ökade timmer- och fastighetspriser. Men äganderätten oroar allt fler, enligt Skogsbarometern.
 • Annons
 • Jenny Book

  Ny på jobbet: Jenny Book

  I april tog Jenny Book över ­kommunikationen på John Deere Forestry efter Dieter Reinisch som nu går i pension efter många år på företaget.
 • Frisk ask kartlagd

  I snart 30 år har askskottsjukan dragit fram som en löpeld över Europas askbestånd. Men vissa individer står emot. Nu har forskare funnit genetiska skillnader mellan motståndskraftiga och känsliga träd.
 • Annons