Uppsving för skogsmark även i år

25 augusti 2022 Priserna på skogsmark ökar och allra mest i norra Sverige. Men fortfarande får man mindre än hälften betalt per skogskubikmeter i norr än i söder, enligt statistik från fastighetsmäklaren Ludvig & Co.

Uppsving för skogsmark även i år

Trots en turbulent första hälft av 2022 stiger priserna på skogsmark. Krigsutbrottet med sanktioner mot Ryssland har skapat större efterfrågan på svensk skogsråvara. Detta tillsammans med gynnsamt valutaläge gav skogsbolagen rekordvinster. 

– I detta marknadsläge har efterfrågan på skog fortsatt varit stor. Faktum är att priset på skogsmark efter 2021 års kraftiga prisuppgång har fortsatt stiga till nya rekordnivåer. Genomsnittspriset för skogsmark i Sverige har första halvåret 2022 ökat med 5,4 procent i reala mått mätt, säger Peter Calderon, affärsområdeschef på Ludvig & Co fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

I norra Sverige har prisuppgången varit störst med hela 8,8 procent. Priset på skogsmark har legat på i genomsnitt 380 kronor per skogskubikmeter, eller 39 000 kronor per hektar.

I mellersta Sverige har priserna stigit med 3,9 procent. Där betalas i snitt 589 kronor per skogskubikmeter och 87 000 kronor per hektar.

Allra mest betalas för skog i södra Sverige. Och ökningarna har fortsatt, under första halvåret var de 4,6 procent. Det innebär att genomsnittspriset i söder är 898 kronor per skogskubikmeter eller 143 000 kronor per hektar.

När Ludvig & Co blickar framåt tror man dock på en kortsiktig avmattning för skogspriserna på grund av den stigande räntenivån. Samtidigt är skogsägare generellt lågt belånade. Det är oftast den som redan äger skog som utökar sitt innehav. Hela 68 procent av dem som köpte skog 2022 äger redan skog. Långsiktig anser fastighetsförmedlaren att skog är en trygg investering som står emot när andra tillgångsslag viker. Det har visat sig vid tidigare lågkonjunkturer som exempelvis vid IT-kraschen och finanskrisen, enligt Ludvig & Co.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb