Uppropen som väckte skogssverige

7 mars 2021 Det har gått tre år sedan ett upprop och ett brev öppnade omvärldens ögon för stora brister i jämställdheten inom skogsnäringen. SKOGEN har pratat med en som var med.

Uppropen som väckte skogssverige

Tänk dig att du kommer in i ett rum. Stämningen är tätare än du någonsin känt. I rummet finns en grupp unga människor som bestämt sig för något som kan kosta dem deras framtida karriär och fem års studier. 

En som upplevt detta är Elin Olofsson. I dag är hon verksamhetsutvecklingschef på SCA men till det här mötet kom hon i egenskap av initiativtagare till metoo-uppropet #slutavverkat som publicerats några månader tidigare.

– Mötet kommer att vara en av de största händelserna under min karriär. Jag får nästan rysningar när jag tänker på det, säger hon.

Hon och Ann Dolling, universitetslektor vid SLU, var inbjudna till en grupp unga kvinnliga sistaårsstudenter på jägmästarutbildningen. De ville bolla en fråga, eller snarare ett beslut. 

Bakgrunden var att de av en tillfällighet börjat tala med varandra om incidenter som utspelat sig under de fem studieåren. Det handlade om sexism, utfrysning, härskartekniker och rena trakasserier. 

– Innan dess hade alla trott att de var ensamma om att drabbas, berättar Elin.

Nu hade de bestämt sig för att gå ut med ett öppet brev om missförhållandena.
– De tänkte skriva under brevet med sina namn. Det krävdes ett oerhört mod. Vi bakom uppropet slutavverkat hade, åtminstone inledningsvis, valt att vara anonyma. Vi hade också hunnit börja jobba och hade viss legitimitet hos våra arbetsgivare. De här 16 unga kvinnorna hade allt att förlora.

Men gränsen var nådd, ansåg de.

– De resonerade som så att om det nu var så att skogsnäringen inte ville ha dem efter att de berättat om sina upplevelser, så ville de inte ha skogsnäringen heller. 

Brevet var nogsamt formulerat.
– Det var väldigt konstruktivt och innehöll fem punkter på enkla åtgärder, säger Elin.

Det har gått exakt tre år sedan det öppna brevet publicerades här på skogen.se.Det fick enormt genomslag. Precis som metoo-uppropet innehöll det också skildringar som fick branschen att ömsom häpna, ömsom skämmas.

Stödet för kvinnorna blev massivt, deras offentliggöranden omfamnades.

– Det hann bara gå ett par veckor så blev jag, Ann Dolling och några av jägmästarstudenterna uppkallade till näringsdepartementet till ett rundabordssamtal. Där var landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och representanter för stora delar av skogsnäringen och Skogsstyrelsen. Representanterna fick tre minuter var för att presentera för oss hur de skulle jobba med jämställdhetsfrågor, minns Elin

Dessutom fick Skogsstyrelsen i uppdrag av regeringen att öka jämställdheten i skogsnäringen.

– Det hade aldrig hänt om det inte varit för #slutavverkat och det öppna brevet, säger Elin.

En annan konsekvens var att Nyks, nätverket för kvinnor och icke binära i skogsbranschen, bildades.

– Vi ville nyttja den energi som fanns hos oss alla och det hopp som uppstod om att jämställdheten i branschen faktiskt kunde blir bättre.

Det har gått tre år. Vad har hänt med jämställdhetsarbetet sedan dess? Det kan du läsa mer om här .

Lyssna på SCA:s ingenjörspodd där Elin medverkar  

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi