Upprop för mer naturvård i statens skogar 

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Representanter från Birdlife Sverige, Naturskyddsföreningen, WWF, Skydda Skogen och Greenpeace överlämnade uppropet till näringsminister Ibrahim Baylan.
Skydda 20 procent av Sveaskogs skogar nedanför fjällgränsen från brukande. Det skriver 23 miljöorganisationer i ett upprop som överlämnats till näringsministern. 45 000 personer har skrivit under.

I uppropet ”Vår skog” uppmanas regeringen att se över statliga Sveaskogs förutsättningar för att bli ett verkligt föredöme för hållbart skogsbruk. 

Annons
Annons

Där föreslås bland annat att Sveaskog ska höja sina naturvårdsambitioner från 12 till 20 procent avsatta skogar per skogsregion nedanför fjällnära gränsen. Länsstyrelserna bör ges i uppdrag att peka ut områden som är lämpliga att skydda, skriver organisationerna.

Dessutom vill de att statliga skogar med låga naturvärden används för att byta in privatägd skog med höga naturvärden. Besluta om ett nytt ersättningsmarkpaket, uppmanar de regeringen.

Staten och Sveaskog ska också vara en förebild och ligga i framkant när det gäller utvecklandet av ett ekosystembaserat, hyggesfritt skogsbruk.

För att förslagen ska kunna genomföras måste Sveaskogs avkastningskrav sänkas,  anser miljöorganisationerna.

Uppropet överlämnades till näringsminister Ibrahim Baylan i fredags.

– Det var inget långt möte men det kändes ändå positivt. Skogsfrågor är nya för Ibrahim och ministern var klok nog att inte ha någon förutfattad mening i de frågor vi lyfte fram. Vi hoppas att våra gemensamma förslag kommer att finna näring hos honom och på hans departement. Ett av våra krav – det om nytt markbytesprogram - har vi ju redan i regeringsöverenskommelsen fått gehör för. Vi hoppas på framgång även i övrigt men det förutsätter nog att vi kan hålla fortsatt tryck på regeringen i dessa frågor, kommenterar Dennis Kraft, Birdlifte i ett pressmeddelande från organisationen.

– Det är klart positivt att vi i detta upprop har kunnat samverka så brett inom miljörörelsen. Det visar på en styrka som enskilda föreningars aktiviteter inte kan nå upp till, tillägger han.

 

 

 

 

Publicerad:
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons