Uppgraderad Scorpion introduceras

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Ponsse lanserar förbättringar av sin flaggskeppsprodukt, skördaren Scorpion. Bättre sikt och kranspetsstyrning är ett par av uppgraderingarna.
Ponsse började tillverka Scorpion 2013. Sedan dess har det blivit 1 200 sålda exemplar till 25 länder.
Ny kommer moderniserade versioner av skördaren som sedan tidigare lanseras med argument om stor effektivitet ihop med litet marktryck. 
Produktutvecklarna har fokuserat på bättre arbetsergonomi, säkerhet i förarhytten och användarvänlighet, enligt ett pressmeddelande från Ponssse. 
Resultatet är bättre sikt tack vare ett nytt stort framfönster som sträcker sig upp till styrhyttens tak. Även kranen har utvecklats för att ge bra sikt i alla riktningar. Den rymliga styrhytten ska också erbjuda en tyst arbetsmiljö.
Skördarmodellerna Scorpion och Scorpion King har försetts med det nya informationssystemet Opti 5G som är snabbare och mer användarvänligt, enligt den finska maskintillverkaren. Det möjliggör också användandet av kranspetsstyrningen Harvester Active Crane. Med det kan föraren styra skördaraggregatet direkt istället för kranens enskilda funktioner.
”Föraren kan fokusera på träbearbetning istället för kranarbete”, skriver Ponssse.
Manövrering av Active Crane görs genom två styrspakar. Den ena styr aggregatets höjd från marken, den andra rörelseriktningen. Styrsystemet ser till att kranen har automatisk bromsning  och förhindrar stötar som kan belasta såväl förare som mekanik.
”När föraren anger önskat läge sköter Active Crane automatisk lyftning, vippning och utskjut”, enligt Ponsse.
 
 
Publicerad:
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons