Uppgång för trähus och möbler

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Hus med stomme och fasad i trä. Foto: Derome.
Det går bra för svenska tillverkare av bostäder och möbler i trä, visar siffror från branschorganisationen TMF. Viss efterfrågan har gynnats av hemarbete.
Enligt TMF (Trä- och möbelföretagen) ökade leveranserna av lägenheter med trästomme med 27 procent jämfört med första halvåret 2020.
Samtidigt ökade leveranserna av monteringsfärdiga småhus i trä med 9 procent. Svenskarnas växande intresse för den här typen av småshus syntes dock allra mest i orderingången, den ökade med 64 procent.  
Mest efterfrågade var styckebyggda småhus och, i procent räknat, syntes den största positiva förändringen gällande fritidshus. Lagda order på fritidshus ökade med hela 123 procent. 
 
TYDLIG ÅTERHÄMTNING
TMF:s statistik för första halvåret omfattar också möbelexporten som ökade med nio procent. Den är nu på en högre nivå än innan coronan. Stort heminredningsintresse ledde även till ökad möbelimport med 14 procent.
 – Det är mycket glädjande att TMF:s medlemsföretag, som naturligtvis påverkats av pandemin, står sig starka och nu även tar marknadsandelar. Medlemmar i bygg- och byggmaterialsektorn har fortsatt hög efterfrågan och nu ser vi även en tydlig återhämtning på möbel- och inredningssidan, säger David Johnsson, vd på TMF, i ett pressmeddelande.
– Det finns givetvis många samverkande faktorer här och pandemin har utan tvekan lett till nya sätt att förhålla sig till arbetet och boendet. Jag tror inte heller att man ska bortse ifrån hållbarhetsfrågan där många av våra medlemsföretag är ledande, vilket nu också allt tydligare visar sig i efterfrågan och affärerna, säger David Johnsson.
 
SIFFROR FRÅN TMF FÖR FÖRSTA HALVÅRET 2021:
Antal levererade monteringsfärdiga småhus i trä: 2 929
Antal i orderingång: 4 984
Antal levererade lägenheter i flerbostadshus med trästomme: 3 059
Värdet av Sveriges möbelexport: 9,6 miljarder kronor
Värdet av Sveriges möbelimport: 11,6 miljarder kronor
Det totala bostadsbyggandet i Sverige ökade med 25 procent till 6 800 småhus och 27 500 lägenheter under samma period.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Norrbotten värst drabbat av törskate

  Kategorier: Skogsforskning, törskate
  Vid inventering av törskate i tallungskog visade sig 88 procent av undersökta bestånd i Norrbotten ha förekomst av skadesvampen.
 • Annons
 • Bra delår för Mellanskog

  Mellanskogs resultat gick kraftigt uppåt under årets första nio månader jämfört med i fjol.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I dagarna landar SKOGEN 10/2021 i brevlådorna hos prenumeranterna. Redan nu finns den i digital form. Temat den här månaden är Virkesaffären.
 • Annons
 • ”Oschysst och kortsiktigt – prisdumpning skadar näringen"

  SKOGENdebatt. På kort tid har flera av landets större skogsindustrier bestämt sig för att säga upp ett antal erfarna entreprenörer. Samtidigt står dörren öppen för andra att bemanna skogsmaskiner med snabbutbildad utländsk personal som har låg, eller ingen erfarenhet alls. Vart är det svenska entreprenadskogsbruket på väg, undrar Kolbjörn Kindströmer.
 • Urstarkt kvartal för Södra

  Södras redovisar ett mycket starkt resultat för tredje kvartalet. Resultatförbättringarna gäller både sågade trävaror och massa.
 • Annons