Den som följer med i våra jämförsprislistor har säkert höjt på ögonbrynen över de höga priserna på massaved i Lettland. Från landets norra del, till exempel, ligger det denna månad på 372 svenska kronor i Riga hamn för barr- och granmassaved.
Den som köper där måste då tänka på att i det priset ligger också transportkostnaden på cirka åtta euro. Men det är inte den enda förklaringen till de höga priserna.
– I våras kom stora nederbördsmängder i Lettland, vilket gjorde det svårt att genomföra avverkningar. Dessutom har Vitryssland infört exportstopp på massaved. Där ska ett eget massabruk starta. Ovanpå det är den lettiska skivindustrin stora köpare av massaved, säger Björn Karlsson som är Södras representant i Baltikum.
I våras däremot låg de lettiska priserna ibland under de svenska. Det betydde att den lettländska säljaren ibland kunde få under två hundra kronor per fub.
Tänker man konspiratoriskt kan det vara så att svenska och finländska massaproducenter köper marginella kvantiteter från Baltikum också för att inte öka efterfrågan för mycket från Norden. Norske skog ligger illa till och skulle dess pappersbruk i Skogn och Halden tvingas minska sin svagt lönsamma produktion kan stora volymer massaved hamna i Sverige och pressa priserna. Massaförbrukningen i Norske skogs alla fabriker är lika stor som produktionen blir i det nya bruket i Äänekoski i centrala Finland som startade produktionen i augusti. Det ska producera 1,3 miljoner ton massa per år, vilket kräver ungefär fyra miljoner fub massaved.
Det tillsammans med utbyggnaderna i Värö och flera andra bruk beräknas öka efterfrågan på massaved, men det har inte slagit igenom i prislistorna ännu. Äänekoski köper ved relativt billigt i Karelen med utbyggd järnväg, 40 vagnar i ett tåg plus förenklingen i spårbredd som är densamma i Ryssland som i Finland.
När gäller de senaste månadernas trend i södra Sverige att granpriset går om tallens har inte spridit sig norrut. I Lappland, Västerbotten och Norrbotten står sig skillnaden. Kvalitetsfuran håller ställningarna.
Efter vårens och sommarens prishöjningar på timmer verkar viss optimism spridas bland skogsägarna. Enligt Skogsstyrelsen ökade den anmälda avverkningsarealen under juni och juli. På länsnivå ökade den i 14 av 21 län, undantagen var norra Norrland.
SKOGEN 9/2017