”Ungskog kan vara en bra affär”

23 april 2021 Mats Bygge, vd för Areal, kom till Föreningen Skogens årsmöte och pratade barkborrar och fastighetsaffärer.

”Ungskog kan vara en bra affär”

En sak som skiljer barkborreskador mot storm och brand är försäkringsskyddet.

Många skogsägare tror att de är försäkrade mot insektsangrepp men i själva verket krävs en försäkringsnivå som väldigt få har, berättade Mats Bygge på torsdagskvällens årsmöte.

 – Efter stormen Gudrun förekom det att skogsägare ersattes med miljonbelopp som man använde för att köpa skog i norra Sverige. Men efter stora granbarkborreangrepp blir det inga stora rotnetton. De skogsägarna får verkligen ekonomisk smisk, sa han.

Försäkringar mot insektsangrepp är dyra och något enkelt svar på frågan om man bör ha en är svårt att ge. 

– Det måste bedömas i varje enskilt fall. Men det är klart, om man har 50-årig granskog kan man överväga det. Tänk bara på att det tar ett halvår efter tecknandet tills försäkringen träder i kraft, sa Mats Bygge,

Hårt granbarkborreangripna fastigheter blir ”tråkiga” i bemärkelsen åldershomogena. Stora ytor måste ju avverkas och föryngras samtidigt. Det gör inte fastigheterna till de hetaste på marknaden. Men omöjliga att sälja är de inte. Skogsfastigheter generellt är efterfrågade. 

Ett redan hett intresse har eldats på av pandemin och enligt Mats Bygge finns det gott om välbeställda investerare. Skog ses som en trygg, inflationssäker investering.

Mest attraktiv är medelålders växande tallskog men många ser också ett värde i  blandskogar. De betraktas som mindre känsliga för skador och dessutom härliga att vistas i.

– Man eftersträvar härlighetsvärden. Skogarna ska kännas trevliga och roliga, kanske erbjuda bra jakt.

Ungskogar med låg volym är inte lika populära, och här ser Mats Bygge en möjlighet för den skogsintresserade investeraren.

– Man får ju mycket areal för pengarna och kan forma sin egen skog. Och ungskog söder om Sundsvall läker dessutom efter tio-femton år, sa han.

Du som är medlem i Föreningen Skogen: Du har väl inte missat medlemsförmånen som ger dig en kostnadsfri rådgivning på 30 minuter (per kalenderår) med Areal. Du får också 10 procents rabatt på ordinarie prislista (gäller ej mäklararvoden). Areal är fastighetsförmedlare och rådgivare för skog och jordbruk. Bolaget har 42 kontor över hela Sverige.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Linn prisas för förband av skogsråvara
SkogsJobb