Ullen allt hetare

6 december 2006 Garanterat varmt! Ullväst är helt enkelt bäst, försäkrar Sara Wänseth och slår sig ner mitt på hygget. Knastertorrt, gassande sol och plus 27 grader. Det är svettigt att sälja in ullfrotté till skogsfolk just idag. Men naturmaterial blir allt hetare!

Ullen allt hetare

Det tjippar om fötterna, speciellt den högra med bomullssocka. Faktum är att den vänstra foten fortfarande känns torr, den med ullfrottésockan. Ingen direkt vetenskaplig test, men en fingervisning om vilket material som är bäst, både mot kyla och värme.
Ullfrotté AB vill övertyga om ullens överlägsenhet i strumpor, sockor och underkläder. För att stärka sin position på marknaden tänker man byta varumärke till Woolpower Östersund. Omsättningen var förra året 36 miljoner kronor och all tillverkning sker i Jämtland, inga som helst planer på att följa övrig textilindustri österut.
— Du måste pröva för att förstå, säger nya marknadschefen Sara Wänseth. En frottétrikå av ull innehåller upp till 80 procent luft som binds av den krusiga fibern. Ullfrotté har höga isolationsvärden och skyddar mot både värme och kyla.
— Ullfrotté är inte bara varm utan transporterar bort fukt från huden och släpper igenom ångmolekyler utan att förlora sin värmande funktion. Ull värmer även när det är genomvått. Skalprincipen gäller. Lager på lager garanterar att du ständigt kan hålla rätt kroppstemperatur. Bomull närmast kroppen är däremot det dummaste misstag man kan göra, säger Sara och rosar ullen allt hetare. Ta bara det där med att ull aldrig luktar illa till skillnad från syntetmaterial.
— Ett annat stort plus är att våra plagg går att tvätta i 60 grader, säger Sara och kommer direkt in på en allt tuffare satsning på den så kallade outdoormarknaden, det vill säga i första hand till yrkesfolk.

Ull kliar inte
Myten att ull kliar kan avlivas direkt. Det viktiga är att plaggen är tillverkade av den fina Merinoullen. Ullen som Woolpower använder är den tunnare varianten som kommer från Australien.
Ju mer gram per kvadratmeter desto varmare ulltrikå. Man kan alltså välja den tunnare 200 gram och sedan ladda på med 400 gram, 600 gram eller vid extrem kyla 800 gram. Genom att använda rundstickningsmaskiner slipper man sömmar som skaver. Merinoullen kompletteras med upp till 30 procent syntetfiber för att förbättra plaggens egenskaper och ge bättre slitstyrka.
— Just nu är det ett lyft för naturmaterial. Fler och fler vill ha ullprodukter, säger Sara och medger att den svarta ullvästen, 400 gram, var i varmaste laget där ute på hygget. Men är man marknadschef så är man.

Text: Lars Davner

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Johanna flyttar från Södra till Setra
SkogsJobb