”Tyst och artfattigt eller liv och fågelsång?”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
DEBATT. Dag Lindgren uttrycker i sin insändare i Västerbottens-Kuriren en oro över att lavskrikan är ett hot mot skogsbruket i norr. Det är en oro som jag har svårt att förstå. Lavskrikan är i ett extremt underläge gentemot det skogsbruk som i dag bedrivs, hävdar insändarskribenten Christer Johansson.

I en insändare i Västerbottens-Kuriren den 2/8 skrev Dag Lindgren, pensionerad skogsprofessor vid SLU Umeå, att den nya tillämpningen av artskyddsförordningen kan förhindra tilltänkt avverkning i en väsentlig del av Norrlands skogar. Som exempel på den nya tillämpningen nämner han att fem avverkningar i Hälsingland raskt stoppades för att de annars skulle försvåra för fyra lavskrikefamiljer.

Annons
Annons

Vill Sverige verkligen ha denna balans mellan artbevarande och skogsbruk? undrar han.

Läs Dag Lindgrens inlägg i VK

Men insändarskribenten Christer Johansson ställer nu en annan fråga:

Vill Sveriges medborgare ha det tyst och artfattigt som på kalhyggen och i planterad skog eller en skog med bevarad biologisk mångfald, fyllt av liv och fågelsång?

Det moderna skogsbruket har på kort tid transformerat om den naturligt växande skogen till artfattiga tallplantager, framför allt i Norrland, hävdar han.

Läs Christer Johanssons inlägg i VK

Läs också Dag Lindgrens slutreplik i VK  (publicerad 160816)

Publicerad:
 • ”Artskydd ovärdigt en fungerande rättsstat”

  SKOGENdebatt. Det borde löna sig att värna den biologiska mångfalden. Att låta markägaren stå för kostnaden för att avstå sin egen mark, enligt Birdlifes förslag, kan aldrig vara svaret i en fungerande rättsstat. Det skriver Magnus Kindbom, skogsdirektör, LRF Skogsägarna, i en replik.
 • Annons
 • Fortsatt stor ökning av fjällnära ansökningar

  Den fjällnära domen fortsätter att göra avtryck i antalet avverkningsansökningar. För fjällnära skog ökade arealen med 27 procent i maj jämfört med samma månad förra året.
 • "Nu provar vi kantföryngring” 

  SKOGSPODDEN delar ofta med sig av sina skötseltips i tidningen SKOGEN. I nummer 5 handlar det om kantföryngring.
 • Annons
 • Nytt skydd bryts ned 

  Kategorier: skogsskador, viltbete, Ecotall
  Ett nytt toppskottsskydd kanske kan frälsa fler tallplantor från älgen. Produkten Ecotall av bioplast ska hålla upp till tio år och är nedbrytbar. 
 • Skogliga mässor inleder samarbete

  Kategorier: Elmia wood, Skogsnolia
  Nolia i Västerbotten och Elmia i Småland ska börja samarbeta kring skogliga mässor och event.
 • Annons