DEBATT.

”Tyst och artfattigt eller liv och fågelsång?”

10 augusti 2016 Dag Lindgren uttrycker i sin insändare i Västerbottens-Kuriren en oro över att lavskrikan är ett hot mot skogsbruket i norr. Det är en oro som jag har svårt att förstå. Lavskrikan är i ett extremt underläge gentemot det skogsbruk som i dag bedrivs, hävdar insändarskribenten Christer Johansson.

”Tyst och artfattigt eller liv och fågelsång?”

I en insändare i Västerbottens-Kuriren den 2/8 skrev Dag Lindgren, pensionerad skogsprofessor vid SLU Umeå, att den nya tillämpningen av artskyddsförordningen kan förhindra tilltänkt avverkning i en väsentlig del av Norrlands skogar. Som exempel på den nya tillämpningen nämner han att fem avverkningar i Hälsingland raskt stoppades för att de annars skulle försvåra för fyra lavskrikefamiljer.

Vill Sverige verkligen ha denna balans mellan artbevarande och skogsbruk? undrar han.

Läs Dag Lindgrens inlägg i VK

Men insändarskribenten Christer Johansson ställer nu en annan fråga:

Vill Sveriges medborgare ha det tyst och artfattigt som på kalhyggen och i planterad skog eller en skog med bevarad biologisk mångfald, fyllt av liv och fågelsång?

Det moderna skogsbruket har på kort tid transformerat om den naturligt växande skogen till artfattiga tallplantager, framför allt i Norrland, hävdar han.

Läs Christer Johanssons inlägg i VK

Läs också Dag Lindgrens slutreplik i VK  (publicerad 160816)

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb