”Tyst och artfattigt eller liv och fågelsång?”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
DEBATT. Dag Lindgren uttrycker i sin insändare i Västerbottens-Kuriren en oro över att lavskrikan är ett hot mot skogsbruket i norr. Det är en oro som jag har svårt att förstå. Lavskrikan är i ett extremt underläge gentemot det skogsbruk som i dag bedrivs, hävdar insändarskribenten Christer Johansson.

I en insändare i Västerbottens-Kuriren den 2/8 skrev Dag Lindgren, pensionerad skogsprofessor vid SLU Umeå, att den nya tillämpningen av artskyddsförordningen kan förhindra tilltänkt avverkning i en väsentlig del av Norrlands skogar. Som exempel på den nya tillämpningen nämner han att fem avverkningar i Hälsingland raskt stoppades för att de annars skulle försvåra för fyra lavskrikefamiljer.

Annons
Annons

Vill Sverige verkligen ha denna balans mellan artbevarande och skogsbruk? undrar han.

Läs Dag Lindgrens inlägg i VK

Men insändarskribenten Christer Johansson ställer nu en annan fråga:

Vill Sveriges medborgare ha det tyst och artfattigt som på kalhyggen och i planterad skog eller en skog med bevarad biologisk mångfald, fyllt av liv och fågelsång?

Det moderna skogsbruket har på kort tid transformerat om den naturligt växande skogen till artfattiga tallplantager, framför allt i Norrland, hävdar han.

Läs Christer Johanssons inlägg i VK

Läs också Dag Lindgrens slutreplik i VK  (publicerad 160816)

Publicerad:
 • Virkesstudion #45 – svensk skogsstrategi

  I dagens avsnitt träffar Virkesstudion personer som på olika sätt arbetar med den svenska skogsstrategin.
 • Annons
 • ”Attityden mot skogsbruket måste ändras”

  SKOGENdebatt. Skogsbruket får allt sämre lönsamhet samtidigt som pålagorna ökar och äganderätten inskränks. Hur kan beslutsfattare göra så mot en näring som är så viktig för Sverige? Ändra attityd!  Det säger Karin Brunsberg, praktiker i skogsbruket sedan 50 år.
 • Äganderätten oroar mest

  Fler skogsägare än i fjol tror på ökade timmer- och fastighetspriser. Men äganderätten oroar allt fler, enligt Skogsbarometern.
 • Annons
 • Jenny Book

  Ny på jobbet: Jenny Book

  I april tog Jenny Book över ­kommunikationen på John Deere Forestry efter Dieter Reinisch som nu går i pension efter många år på företaget.
 • Frisk ask kartlagd

  I snart 30 år har askskottsjukan dragit fram som en löpeld över Europas askbestånd. Men vissa individer står emot. Nu har forskare funnit genetiska skillnader mellan motståndskraftiga och känsliga träd.
 • Annons