Två (!) dömda för brott mot Skogsvårdslagen

9 januari 2014 Under 2013 har bara två domar fallit enligt SVL. Dessutom har tre ärenden lett till strafförelägganden. Inget av brotten har betecknats som ringa.

Den ena domen gäller två brott mot skogsvårdslagen. En förvaltare av en allmänning lät avverka trots att det rörde sig om skog där tillstånd krävs.
Förvaltaren gjorde en lapsus då halva posten fordrade tillstånd som fjällnära skog medan den andra halvan ”bara” var svårföryngrad. Den senare skulle inte kräva tillstånd enligt lagen som gällde september 2010.
Tillståndsärendet blev försenat. Skogsstyrelsen snitslade innan tillståndet var klart och den svårföryngrade skogen avverkades. Rätten anser att förvaltaren skulle ha kontaktat Skogsstyrelsen för att kontrollera om tillståndet verkligen hade beviljats.

Det andra brottet uppstod då förvaltaren inte noterade att Skogsstyrelsens tillstånd för avverkning i den fjällnära skogen gällde ett område som var något förskjutet i förhållande till det som anmälts. Avverkning skedde på det anmälda området. Rätten anser att Skogsstyrelsen visserligen borde informerat om att tillståndet inte gällde exakt samma yta som ansökts men att det olaga  uttaget var så pass stort, åtminstone sex hektar, att förvaltaren kunde fällas.

Den andra domen gäller en företagare som skulle avverka för att lämna plats åt ett förrådsbygge. Han avtalade avverkningen med ett skogsförvaltningsföretag och i avtalet angavs att fastighetsägaren skulle sköta anmälningen. Men någon anmälan gjordes inte. Markägaren trodde att avverkningen inte behövde anmälas, dels eftersom arealen var mindre än 0,5 hektar och dels för att en bygglov krävdes vilket berättigar till undantag från anmälningsplikten.
Det visade sig dock vid Skogsstyrelsens kontroll att området var 0,8 hektar. Dessutom hade fastighetsägaren sedan sålt området utan att fullfölja byggplanerna eller ens lämna in bygglovsansökan.

Tre andra ärenden har lett till strafförelägganden under året. De gäller två skogsägare i Lycksele kommun som avverkat 11,8 respektive 13,7 hektar utan anmälan. Bötesbeloppen blev 4 200 respektive 9 300 kronor. Det tredje fallet gäller en avverkning i ett ädellövbestånd i Vårgårda kommun. Det kostade 11 400 kronor.
Skogsstyrelsen uppger att statistiken för fällningar inte är kvalitetssäkrad vilket kan innebära att ytterligare något fall finns.

Text: Tomas Nilsson

SKOGEN 12/2013

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb