Tv-gala ger en miljon träd

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Programledare för den danska tv-galan var Puk Elgård (t v) och Mikkel Kryger. Foto: TV 2 Danmark.
I Danmark har en tv-sänd insamlingsgala samlat in medel till skogsplantering som klimatåtgärd. Nära en miljon träd ska planteras.

Kampanjen Danmark planter træer har med hjälp av en tv-sänd insamlingsgala fått in medel som ska resultera i att 914 233 nya träd kommer att planteras runt landet. I mitten av september sände statliga TV 2 galan, som sägs vara världens första i sitt slag, och bland andra statsminister Mette Frederiksen deltog genom att plantera ett av de första träden. Musiker, komiker och andra kändisar medverkade också och de insamlade pengarna räcker alltså till nästan en miljon nya plantor, men även skydd av befintlig skog. 20 procent av pengarna avsätts till det senare syftet, både i Danmark och utomlands.

Annons
Annons

Kampanjen ordnas av organisationen Danmarks Naturfredningsforening och TV 2.

Även i Storbritannien planeras en bred kampanj för skogsplantering som klimatinsats, The Big Climate Fightback. Med start den sista november ska organisationen Woodland Trust försöka engagera en miljon människor i trädplantering. Deltagarna åtar sig att plantera minst ett träd på till exempel egen mark eller uppvakta kommuner för att få tillstånd att plantera på offentlig, till exempel vid skolor.

På fem år, till 2025, hoppas arrangörerna att kampanjen ska ha lett till ett nyplanterat träd för varje brittisk medborgare. I dag har landet ungefär 66 miljoner innevånare. Alla träd som planteras inom ramen för kampanjen ska vara inhemska lövträd, som ek, björk och hagtorn, skriver The Guardian.

ANDERS DANIELSSON

 

 

 

Publicerad:
 • Barkborre bekämpas bäst sommartid

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Att bekämpa granbarkborrar med den så kallade sök- och plockmetoden kan inte rekommenderas under vinterhalvåret, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Kombimaskinen Malwa 560c

  Medlemmar vill ha mer smått

  Södra gläntar på dörren för små maskiner sedan fler medlemmar har börjat efterfråga dem. Så kan man tolka uttalanden på skogs­ägarföreningens årsstämma.
 • ”Har FSC Sverige blivit en hemlig grupp?”

  SKOGENdebatt. FSC-certifieringens nya skepnad har större befogenheter och mindre insyn. En öppnare organisation skulle kännas mer trovärdig, anser Lars M Johansson, Mellanljusnans SBO.
 • Annons
 • Poppel kan ge väldigt virkestillskott

  Kategorier: Poppel, Skogsforskning
  Poppelodlingar skulle kunna ge Sverige ytterligare 30 miljoner kubikmeter virke om året, enligt preliminära forskningsresultat.
 • Nu kan skolor boka uteklassrum på Djurgården

  Skogen i Skolans nya uteklassrum på Djurgården i Stockholm kan nu bokas av skolklasser.
 • Annons