Tusenårig ek klonas

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Lasse Carlsson
Nygjorda ympar av Kvilleken tidig vår 2017. Foto: Skogforsk.
Sveriges enda kända tusenåriga ek, Kvilleken utanför Vimmerby, får nytt liv genom ympning. 

Först gjordes flera misslyckade försök att föryngra genom ekollon. Men trädet var i för dåligt skick. Forskare på Skogforsk bedömde att chansen att lyckas var större genom ympning.

Annons
Annons

”Några veckor efter ympningen började knopparna glädjande svälla på några av de ympade kvistarna. Hösten 2017 kunde det konstateras att ett 20-tal av ymparna hade lyckats. Våren 2018 kunde projektet fastslå att ymparna hade klarat sin första övervintring”, skriver Skogforsk i ett pressmeddelande.

Idag finns tolv livskraftiga kopior av trädet. Ymparna kommer att planteras i ett så kallat klonarkiv tillsammans med andra träd i det svenska förädlingsprogrammet,

De kopior som nu finns lever på en donators rotsystem. Det påverkar inte genetiken på kronan, men det kan finnas möjligheter att göra en exakt kopia av Kvilleken både över och under jord. Så småningom vill Länsstyrelsen i Kalmar, som startade ympningsprojektet tillsammans med Skogforsk, plantera ut en eller flera kopior av i naturreservatet Kvill. 

Fakta ympningen: Principen är densamma som för fruktträd. Som grundstam, det som ska bli det lånade rotsystemet till den nya plantan, användes vanliga ekplantor. Ympningen görs genom att ett diagonalt snitt skärs i grundstammen och ett matchande snitt i den kvist som ska ympas på. Därefter läggs de två snitten mot varandra och förankras med ett gummiband som trycker ihop ytorna. Om allt fungerar startar en sammanväxningsprocess i tillväxtskiktet närmast barken. För att lyckas med Kvilleken ympades fler kvistar än om ympmaterialet hade varit av bättre kvalitet. Källa: Skogforsk

 

 

Publicerad:
 • Virkesstudion #45 – svensk skogsstrategi

  I dagens avsnitt träffar Virkesstudion personer som på olika sätt arbetar med den svenska skogsstrategin.
 • Annons
 • ”Attityden mot skogsbruket måste ändras”

  SKOGENdebatt. Skogsbruket får allt sämre lönsamhet samtidigt som pålagorna ökar och äganderätten inskränks. Hur kan beslutsfattare göra så mot en näring som är så viktig för Sverige? Ändra attityd!  Det säger Karin Brunsberg, praktiker i skogsbruket sedan 50 år.
 • Äganderätten oroar mest

  Fler skogsägare än i fjol tror på ökade timmer- och fastighetspriser. Men äganderätten oroar allt fler, enligt Skogsbarometern.
 • Annons
 • Jenny Book

  Ny på jobbet: Jenny Book

  I april tog Jenny Book över ­kommunikationen på John Deere Forestry efter Dieter Reinisch som nu går i pension efter många år på företaget.
 • Frisk ask kartlagd

  I snart 30 år har askskottsjukan dragit fram som en löpeld över Europas askbestånd. Men vissa individer står emot. Nu har forskare funnit genetiska skillnader mellan motståndskraftiga och känsliga träd.
 • Annons