Tusenårig ek klonas

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Lasse Carlsson
Nygjorda ympar av Kvilleken tidig vår 2017. Foto: Skogforsk.
Sveriges enda kända tusenåriga ek, Kvilleken utanför Vimmerby, får nytt liv genom ympning. 

Först gjordes flera misslyckade försök att föryngra genom ekollon. Men trädet var i för dåligt skick. Forskare på Skogforsk bedömde att chansen att lyckas var större genom ympning.

Annons
Annons

”Några veckor efter ympningen började knopparna glädjande svälla på några av de ympade kvistarna. Hösten 2017 kunde det konstateras att ett 20-tal av ymparna hade lyckats. Våren 2018 kunde projektet fastslå att ymparna hade klarat sin första övervintring”, skriver Skogforsk i ett pressmeddelande.

Idag finns tolv livskraftiga kopior av trädet. Ymparna kommer att planteras i ett så kallat klonarkiv tillsammans med andra träd i det svenska förädlingsprogrammet,

De kopior som nu finns lever på en donators rotsystem. Det påverkar inte genetiken på kronan, men det kan finnas möjligheter att göra en exakt kopia av Kvilleken både över och under jord. Så småningom vill Länsstyrelsen i Kalmar, som startade ympningsprojektet tillsammans med Skogforsk, plantera ut en eller flera kopior av i naturreservatet Kvill. 

Fakta ympningen: Principen är densamma som för fruktträd. Som grundstam, det som ska bli det lånade rotsystemet till den nya plantan, användes vanliga ekplantor. Ympningen görs genom att ett diagonalt snitt skärs i grundstammen och ett matchande snitt i den kvist som ska ympas på. Därefter läggs de två snitten mot varandra och förankras med ett gummiband som trycker ihop ytorna. Om allt fungerar startar en sammanväxningsprocess i tillväxtskiktet närmast barken. För att lyckas med Kvilleken ympades fler kvistar än om ympmaterialet hade varit av bättre kvalitet. Källa: Skogforsk

 

 

Publicerad:
 • Studie ser tveksam nytta med barkborrefällor

  Det är tveksamt om granbarkborrefällor minskar angreppen på den närliggande skogen enligt en ny studie.
 • Annons
 • Förlust ”som väntat” för Norra Skog

  Kategorier: Norra Skog
  Det första rörelseresultat efter fusionen visar en förlust på 95 miljoner. "Helt enligt förväntningarna", kommenterar Norra Skog.
 • Trävaruexport i särklass under pandemiåret

  Exportvärdet för svenska trävaror ökade med elva procent medan den totala varuexporten minskade med sex procent under 2020, enligt Skogsindustrierna.
 • Annons
 • ”Det är skillnad mellan skog och virke”

  Kategorier: SKOGENdebatt, Leif Öster
  SKOGENdebatt. I skogsnäringens stora PR-kampanj påstås att vi har dubbelt så mycket skog som för hundra år sedan. Det är ett vilseledande budskap, anser skogsbrukare och turistföretagare Leif Öster.
 • Många vill gå skogsutbildning

  Intresset för skogliga utbildningar är rekordstort, enligt såväl Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp som Ryssbygymnasiet utanför Växjö.
 • Annons