Tusen hektar i Jokkmokk skyddas

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: SCA.
​​​​​​​Drygt tusen hektar av SCA:s skogsmark i Jokkmokks kommun ska bli  reservat eller naturvårdsområde.

Det är totalt 1 114 hektar i 25 skogar som ska skyddas formellt på grund av höga naturvärden.

Annons
Annons

– Det här är värdefulla skogsmiljöer som är viktiga för den biologiska mångfalden som SCA under decennier förvaltat och inte bedrivit skogsbruk i. Att vi nu lyckas ro en överenskommelse i hamn och skapa ett långsiktigt formellt skydd är mycket positivt och tryggar framtiden för dessa skogar, säger Hans Djurberg, hållbarhetschef på SCA, i ett pressmeddelande.

Processen kring överenskommelsen har tagit omkring 30 år. Parter är SCA, Länsstyrelsen Norrbotten, Naturvårdsverket och gruppen Steget Före. Uppgörelsen innebär att skogarna blir formellt skyddade genom att staten ersätter SCA för bildandet av åtta naturreservat samtidigt som det sluts avtal om naturvårdsavtal utan ersättning på 17 områden.

–  Bevarande av biologisk mångfald handlar om att göra rätt åtgärd på rätt plats, som att prioritera att prioriterade livsmiljöer avsätts och nyskapas. Det här är exempel på unika skogsmiljöer som har höga värden för biologisk mångfald och friluftsliv, så dessa har vi på helt frivillig väg skyddat under väldigt lång tid. När vi nu efter lång tid kommer i mål och skogen ges ett formellt skydd så är det en framgång för alla inblandade parter, säger Hans Djurberg.
 

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Aska skyddar mot snytbagge

  Snytbaggar vill inte gnaga på skogsplantor som tagit upp ämnen från aska, visar ny forskning.
 • Annons
 • Tjäderärende prövas i Högsta domstolen

  Ett ärende rörande en avverkning som stoppades på grund av tjäder kommer att prövas av Högsta domstolen.
 • Klimatförändringar minskar kolbindning i regnskog

  ​​​​​​​Klimatförändringar kan minska regnskogens förmåga att binda koldioxid. Fotosyntesen i bladen fungerar sämre vid ökad hetta, enligt en ny avhandling från Göteborgs universitet.
 • Annons
 • Nytt nummer på gång!

  Vilken dag som helst får prenumeranterna SKOGEN 9/2022 i brevlådan – men redan nu finns nya numret tillgängligt i digital form. För både prenumeranter och alla andra. Temat den här månaden är Natur- och viltvård.
 • Forskarupptäckt kan göra träd torktåliga

  Vid studier av lignin gjorde forskare en upptäckt som kan användas för att göra träd mer motståndskraftiga mot torka.
 • Annons