Tuff kamp mot flera skogsbränder

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Just nu bekämpas stora skogsbränder Hälsingland, Dalarna och Jämtland. Arbetet försvåras av att flera nyckfulla brandhärdar pågår samtidigt.

Utanför Ljusdal och Ängra i Gävleborgs kommun i Hälsingland finns tre brandhärdar varav den största är mellan två och tre hundra hektar, rapporterar Dagens Nyheter.

Annons
Annons

– Ja, vi har ju inte alls bränderna under kontroll. De pågår. Vi gör så gott vi kan och kämpar. Vi får se hur dagen utvecklar sig. Det ser inte jättebra ut, säger Torbjörn Wannqvist, räddningschef vid Södra Hälsinglands räddningstjänst till DN på måndagsmorgonen.

Även i Ragunda kommun i Jämtland rasar två bränder utom räddningstjänstens kontroll. Där väntar man på hjälp från helikoptrar. Sex stycken har lånats in från Norge men är så efterfrågade att piloterna inte hinner med.

Överhuvudtaget behövs mer räddningspersonal, både på marken och i luften, enligt berörda räddningstjänster.

Även i Älvdalen i nordvästra Dalarna har en brand som startade i förra veckan blossat upp på nytt.

Bränderna har stundtals hotat bebyggelse i såväl Jämtland som Hälsingland men än så länge har endast en person i Ragunda evakueras.

Den pågående värmeböljan gör att brandrisken bedöms som stor eller extremt stor i hela landet, enligt SMHI. Parallellt med de stora skogsbränderna pågår kampen mot mindre härdar på flera håll. I lördags orsakades exempelvis extremt många bränder i Dalarna genom ett troligt blixtnedslag,  rapporterar svt.

 

 

Väderförhållanden nu värre än Västermanland 2014

I nuläget är väderförhållandena extrema visar MSB:s prognoser:
Skogsbrandsrisk antändning, HBV-index 

Väderförhållanden är på många håll i Sverige värre än de som rådde 2014 vid branden i Västmanland. Det säger insatschef Thomas Aronsson på företaget Sits som är specialiserat på skogsbränder, till Aftonbladet. 
Insatschefen: "Kan bli värre än branden 2014"

Brandområderna uppgår nu till över 20.000 hektar (SVT):
Bränderna nu större än branden i Västmanland 2014

MSB har stärkt den nationella beredskapen med brandbekämpningsflyg från flera europeiska länder:
Så används brandbekämpningsflygen

Publicerad:
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons