Tuff barkborresommar befaras

22 maj 2023 Om långtidsprognosen stämmer blir det en besvärlig barkborresommar. Svärmningarna är i full gång i södra Sverige, rapporterar Skogsstyrelsen.

Tuff barkborresommar befaras
Välfyllt i barkborrefällorna i södra Sverige. Foto: Skogsstyrelsen.

Redan förra vecka innehöll svärmningsövervakningens fällor mängder med barkborrar i Svealand. Västerås stod för toppnoteringen med över 9000 granbarkborrar i fällan. Längre norrut började granbarkborrarna vakna ur sin vintervila men hade inte börjat svärma än.

– När granbarkborrarna svärmar är det viktigt att vara på tårna som skogsägare så att nya angrepp kan upptäckas i ett tidigt skede. Om vi avverkar de angripna granarna tidigt får vi den bästa bekämpningseffekten och kan rädda det mesta av virkesvärdet, säger Magnus Sääf, skogsförvaltare på Mellanskog, i ett pressmeddelande från Skogsstyrelsen.

Långtidsprognoser har väckt farhågor hos skogsbruket.

– För många skogsägare med granskog skulle det vara katastrof om meteorologernas långtidsprognos stämmer och vi får en lika torr och varm sommar som 2018. Då riskerar vi stå inför en ny omfattande barkborrevåg, säger Mattias Sparf, sakkunnig på granbarkborre på Skogsstyrelsen.

Sedan den extremt torra sommaren 2018 har cirka 32 miljoner kubikmeter gran dödats av granbarkborren, till ett värde av cirka 14 miljarder kronor. Det kan jämföras med de stora bränderna sommaren 2018 som förstörde cirka 2 miljoner kubikmeter skog.

Så upptäcker du angrepp

Efter en eller ett par veckor efter att värmningen kommit igång kan man på nära håll se följande tecken:

  • Brunt borrmjöl runt trädets fot, i barkfickor och i spindelväv. Efter regn är det dock svårare att se borrmjölet eftersom det kan ha sköljts bort.
  • Små ingångshål i barken där granbarkborren borrat sig in.
  • Gröna barr på marken runt granen (kommer oftast lite senare på sommaren)

Skogsstyrelsen uppmanasr skogsägare till kontroll minst var fjärde vecka fram till och med augusti. Störst risk för nya angrepp är det i soliga lägen och där det varit angrepp i närheten tidigare år. Det är också viktigt att ta rätt på granar som blåst ner eller skadats av snön under vintern, eftersom granbarkborrarna annars kan massföröka sig där.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Eric är ny på Biometria i södra Sverige
SkogsJobb